Svensk fågel mer värd

Foto: Svensk Fågel/Sven Persson
Foto: Svensk Fågel/Sven Persson

Den svenska kycklingen föds upp i enlighet med världens tuffaste djurskyddslag och med ett unikt djuromsorgsprogram som även omfattar ett fothälsoprogram.

Svenska kycklingar anslutna till Svensk Fågel hålls aldrig i bur utan går fritt inomhus med utrymme att picka och sprätta i naturligt dagsljus tack vare krav på fönster i stallarna. De har fri tillgång till både foder och vatten. De här kraven har Sverige haft på kycklinguppfödning sedan 1980-talet och de särskilda kraven på kycklingstallar kom 1994.

Salmonellafria fåglar

Utöver boendeförhållanden finns också regleringar och andra aspekter som smittskydd och djurhälsa att förhålla sig till för svenska kycklingproducenter. Tack vare det är svensk fågel fri från salmonella. Det är unikt och därför kostar svensk kyckling som växer upp under goda förhållanden lite extra.

Kycklingen är fenomenal på att omvandla foder till kött. För att växa ett kilo behöver kycklingen endast cirka 1,75 kilo foder. Fodret består till omkring 75 procent av svenskt spannmål som korn, vete, havre och majs. Resten av fodret är proteinråvaror. Många kycklinguppfödare odlar sitt eget spannmål och undviker på så sätt miljöbelastande transporter.

Andra fåglar på gården

I Sverige föds det upp två olika storlekar på kalkon, den mindre används ofta till jul som hel kalkon och den större används för styckning eller charkråvara. Även kalkonuppfödning tillämpar ett Djuromsorgsprogram motsvarande den för kyckling.

Uppfödning av gås är mycket säsongsbetonad och sker framför allt i november till Mårten gås och men även till jul.

Även ankor och en och annan struts återfinns på svenska gårdar.