Närproducerat

Du är inte ensam att efterlysa fler närproducerade livsmedel. Aldrig har intresset för lokal mat från det svenska lantbruket varit större. Undersökningar visar också att större möjlighet att kunna handla svenskt och närproducerat skulle ge nöjdare konsumenter.

40 procent av de svenska konsumenterna tycker att det är viktigt att maten är regionalt eller lokalt producerad. Hela 95 procent av dessa skulle köpa mer närproducerat om det fanns i butik. De viktigaste orsakerna att köpa lokalt eller regionalt är att man vill främja kortare transporter, miljön, småskalig produktion och en levande landsbygd.

Mer närproducerat i matvarubutikerna

LRF samarbetar med dagligvaruhandelns stora aktörer för att möta behovet av närproducerat i butiken, och även skapa större affärsmöjligheter för LRFs medlemmar. På flera håll i landet pågår projekt där målet är att öka andelen närproducerat i livsmedelsbutikernas hyllor. Samarbetet handlar även om kvalitetssäkring och märkning samt att fortsätta stärka känslan för de svenska mervärdena.

Intresset för närproducerat syns inte bara i livsmedelsbutikerna. Runt om på landsbygden växer gårdsbutiker fram, och inom restaurang- och hotellnäringen sker satsningar där närproducerad, lokal mat är lockbetet.

Är du företagare inom de gröna näringarna och arbetar med småskaligt livsmedelsföretagande? Läs då mer här 

Denna artikel har 0 Kommentarer