Alltid efterfrågan på svenska äpplen och jordgubbar

Äpplet är vår vanligaste fruktsort. Det svenska äppelsortimentet är anpassat efter vårt klimat med smaker som passar svenska konsumenter.

Ingrid Marie och Aroma är de största sorterna. De är så kallade lagringsäpplen, det vill säga plockas och mognar i lager efter plockningen. Det finns även tidigare sorter som Discovery och Summerred som plockas ätmogna. Det är också dessa man kan hitta först i butikerna.

Äpplena skördas från mitten av augusti till slutet av oktober. Genom väl utvecklad lagringsteknik kan vi idag njuta av svenska äpplen från augusti till april, därefter är lagren slut. Hade det odlats mer svenska äpplen hade de kunnat finnas hela året om i butikerna.

Ingen sommar utan jordgubbar

Totalt skördas cirka 15 miljoner ton jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år. På sommaren är Sverige i princip självförsörjande på jordgubbar. Det finns många olika sorters jordgubbar, men Honeoye, Sonata, Polka och Florence är några vanliga sorter.

De svarta vinbär som odlas i Sverige går främst till industrin där de blir saft.