Det är skillnad på gris och gris

Det är skillnad på gris och gris. Svenskt griskött trängs med importerat i butikerna. Ofta kostar det svenska lite mer. Då kan det vara bra att tänka på att den svenska grisbonden kostar på sina grisar och erbjuder dem ett bättre liv än vad de importerade grisarna har haft.

Att tryggt kunna njuta av den färska svenska julskinkan eller den nygrillade svenska karrén är något vi betraktar som självklart. Våra svenska bönder bestämde sig nämligen tidigt för att ge oss livsmedel som vi kan lita på.

Kött från svenska grisar är både smakrikt och saftigt. Vi har valt att kombinera olika raser på ett sätt som ger sunda djur med bästa möjliga smak på köttet. Djuren har ordentligt med utrymme och halm att böka i. Dessutom har vi kalla vintrar vilket medför att skadliga bakterier dukar under. Vi har också skyddat våra djur från smittsamma sjukdomar genom gränsskydd och noggranna kontroller.

Knorren ett friskhetstecken på grisen

När djuren mår bra blir köttet också bra. Svenska grisar får halm som sysselsättning, bra foder och tillräckligt med utrymme. Ett typiskt exempel på svensk friskvård är grisarnas knorr på svansen. Knorren visar att grisen mår bra och att miljön är stimulerande. I andra länder kuperas ofta smågrisarnas svansar för att komma tillrätta med problemet att en stressad gris börjar bita på kompisens svans.

Kanske är knorren, vår låga antibiotikaförbrukning och det smakrika köttet – fritt från salmonella – svar nog på varför många konsumenter känner sig trygga med svensk mat.

Andra goda skäl att välja griskött från Sveriges bönder är att deras grisar bidrar till en levande svensk landsbygd och ett öppet landskap eftersom de till stor del föds upp på spannmål från svenska gårdar.

Det är skillnad på att vara gris i Sverige eller på annat håll, läs mer på Svenskt Kötts webb.

Läs mer om Sveriges unika djurskydd.

Läs mer om LRFs värderingar när det gäller djuromsorg. 

Är du företagare inom de gröna näringarna och arbetar med gris? Läs då mer här