Honung

En av Sveriges 10 000 biodlare.
En av Sveriges 10 000 biodlare.

För att prosucera ett halvt kilo honung måste bisamhället tillryggalägga en flera tusen mil lång flygsträcka. Så grattis om du har förmånen att äta från en burk med äkta svensk honung. Den lena naturprodukten är så eftertraktad av oss konsumenter att bina verkligen måste vara ”flitiga” för att hinna mätta vår efterfrågan.

Ibland kan det vara svårt att hitta en delikatess som svensk honung när efterfrågan är större än tillgången. Honungen används naturell som sötningsmedel, som smakförhöjare i matlagning och till massor av annat där man söker den välgörande goda aromen. Varför inte prova en klick honung nästa gång du mixar en sallad, gör marinaden till revbensspjället eller bakar?

Bina har emellertid sin största betydelse på ett helt annat plan än som producenter av honung. De svarar för flygtransporten av pollen från den ena blomman till den andra. En transport utan vilken vilda och odlade växter i allmänhet inte kan utveckla frukter och frön.

Binas arbete som trädgårdsmästare är viktigt för det svenska växtriket – och den svenska ekonomin. Den mängd frukter och frön från odlade växter som utvecklas tack vare ett bis blombesök går inte att värdesätta i kronor och ören. En om möjligt ännu större betydelse har bina som trädgårdsarbetare i den vilda vegetationen.