Mjölk från svenska gårdar en näringsbomb

Mjölk från svenska gårdar håller alltid hög kvalitet.
Mjölk från svenska gårdar håller alltid hög kvalitet.

Svenska bönder är bland de bästa i världen på att ta hand om sina kor. Därför har mjölk från de svenska gårdarna en hög och jämn kvalitet. Inget annat livsmedel innehåller lika mycket näring. Bland mjölkprodukterna hittar man många välkända svenska ostar med skyddade varumärken.

Mjölk är en näringsbomb. En halv liter mjölk ger 18 av de 22 näringsämnen som vi alla behöver varje dag. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att barn och vuxna dagligen konsumerar mjölk och mjölkprodukter motsvarande en halv liter mjölk.

Svensk mjölk är producerad av kor som har det bra, bland de bästa i världen faktiskt. Dessutom är svensk mjölk klimatsmart. En liter svensk mjölk släpper ut hälften så mycket växthusgaser som världsgenomsnittet enligt FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation).

Svensk ost håller världsklass

Präst®, Herrgård®, Svecia och Grevé® får endast produceras av svensk mjölkråvara. Det går åt 10 kilo mjölk till varje kilo ost. Du som värnar om den svenska mjölkproduktionen gör därför klokt i att köpa svensk ost.

Osten Svecia har förärats med EU-märkningen skyddad geografisk beteckning (SGB). Märkningen innebär att produkten ska tillverkas enligt ett traditionellt recept och vara förknippad med en viss geografisk region.

Frågor och svar om dryckesmjölk, smör och ost finns på www.mjölk.se.

För mer info kontakta Maja Nordström, ansvarig för konsumtionsfrågor på LRF Mjölk, telefon 08-787 53 98.