Många lantbrukare utsatta för brott

3 av tio bönder har varit utsatta för brott de senaste två åren. Det visar en ny rapport från LRF.
- Det är uppenbart att det är lönsamt och relativt riskfritt för tjuvarna att begå brott på landsbygden, konstaterar LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Varje år utsätts många lantbrukare runt om i hela landet för olika typer av brott som innebär stor olägenhet. Det handlar om såväl diesel, metaller, maskiner och liknande för tiotals miljoner kronor som om så kallade bluffakturor och bedräglig telefonförsäljning.

Hur omfattande den här typen av brott är har dock ingen haft någon uppfattning om, men det är sedan tidigare känt att stölder och häleri generellt sett omsätter mycket stora belopp. Offentlig brottsstatistik har ett mörkertal och ger en bild av läget som inte överensstämmer med den verklighet som lantbrukarna ser.

För att objektivt belysa situationen bestämde sig LRF för att kartlägga detta med hjälp av en undersökning. 1 000 lantbrukare, med en fastighet större än 10 hektar, har fått svara på en postal enkät och efterföljande telefonuppföljning, under perioden oktober-december 2012. Statistiskt är undersökningen representativ för hela gruppen lantbrukare och med denna rapport vill vi ge en kortfattad bild av hur situationen ser ut.

Rapporten har fått stort genomslag i media. Rapport sände ett längre inslag, liksom Radioprogrammet P4 Extra.

Här kan du lyssna på inslaget i P4 Extra.

Här kan du ladda ner hela rapporten.

Försäkringsbolaget: ”Att tänka inbrottsskydd är att tänka i flera steg”'

Catharina: De stal allt