Ny restauranglista gör det enklare att äta mat från lokala producenter

White Guide har valt ut 68 svenska restauranger som satsar på svenskt och närproducerat på menyn.
White Guide har valt ut 68 svenska restauranger som satsar på svenskt och närproducerat på menyn.

White Guide presenterar tillsammans med LRF en ny lista med de bästa restaurangerna som satsar på svenskt och nära ursprung. Totalt är det 68 restauranger som White Guide, genom restaurangens angivelser och egna testers upplevelser, funnit leva upp till kraven.

- Dagens restauranggäster blir allt mer krävande. Och alltfler restauranger inser betydelsen av korta transporter och tydliga ursprung på råvaror de köper in. På White Guide är vi av samma övertygelse. Lokal odling och uppfödning gynnar en smak som är unik tack vare vårt nordliga klimat med dramatiska årstidsväxlingar, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

- Svenska bönder har en lång tradition av att erbjuda människor bra och säker mat. Vi har höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Precis det som många konsumenter uppskattar och efterfrågar. En sådan här lista underlättar för dem att göra medvetna val och gynna lokala producenter, säger Helena Jonsson, LRFs förbundsordförande.

Listan finns också på www.lrf.se/svenskmat, där LRF också samlat andra tips på restauranger som utgår från lokala råvaror.

Dalarna

  • Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala-Husby
  • Görgen på Höjden, Rättvik

Gotland

  • 50 Kvadrat Visby, Visby
  • Restaurang Gula Hönan, Hemse
  • Krakas Krog, Katthammarsvik

Gävleborg

  • Växbo Krog, Bollnäs

Jämtland

  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Fjällnäs Est. 1882, Tänndalen
  • Hävvi i Glen, Åsarna
  • Agatons Restaurang & Bar, Bruksvallarna

Kalmar

  • Saltmagasinet Restaurang & Bageri, Västervik

Kronoberg

  • Gräddhyllan de luxe, Växjö
  • PM & Vänner, Växjö

Närke

  • Restaurang Ågatan 3, Örebro

Skåne

  • Bastard Mat & Vin, Malmö
  • Brasserie Östergatan, Ystad
  • Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, Skåne Tranås
  • Grand Hotel i Lund, Lund
  • Häckeberga Slott, Genarp
  • Maritime Grand Hôtel i Mölle, Mölle
  • Mrs Brown, Malmö
  • Restaurant Sandskogen, Ystad
  • Restaurang Vollmers, Malmö
  • Rusthållargården, Arild
  • Rut på Skäret, Skäret
  • Salt & Brygga, Malmö
  • Sture Svenska Smaker, Malmö
  • Vitemölla Badhotell, Kivik
  • Strand Hotell, Arild
  • Tomarp Gårdshotell, Kristianstad
  • Ängavallen, Vellinge

Stockholm

  • 19 Glas Bar & Matsal, Stockholm
  • Djuret, Stockholm
  • Esperanto, Stockholm
  • F12 Restaurant, Stockholm
  • Frantzén/Lindeberg, Stockholm
  • Gastrologik, Stockholm
  • Grossmanns, Stockholm
  • Mathias Dahlgren – Matbaren, Stockholm
  • Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm
  • Lux Stockholm, Stockholm
  • Speceriet, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Proviant, Stockholm
  • Regissörsvillan, Solna
  • Restaurang Volt, Stockholm
  • Svartengrens, Stockholm
  • Skebo Herrgård, Skebobruk

Uppsala

  • Hambergs Fisk, Uppsala
  • Villa Anna, Uppsala

Västerbotten

  • Borgagården, Borgafjäll
  • Bryggargatan Restaurang, Skellefteå
  • Hotell Borgafjäll, Borgafjäll

Västra Götaland

  • Familjen, Göteborg
  • Forshems Gästgivaregård, Hällekis
  • Fond, Göteborg
  • Kock & Vin, Göteborg
  • Linnéa Art Restaurant, Göteborg
  • Pirum Restaurang & Vinbar, Lidköping
  • Restaurang Hvita Hjorten / Fataburen, Lidköping
  • Restaurang Sjöboden, Lidköping
  • Swedish Taste, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • Villa Sjötorp, Ljungskile
  • Wasa Allé, Göteborg

Östergötland

  • Göta Hotell, Borensberg
  • Ombergs Turisthotell, Ödeshög

För mer information och intervjuer, kontakta LRFs presstjänst: 08-787 57 77 eller Mikael Mölstad: 070-727 21 22