"Jag är kvinna och bonde och jättestolt över det"

bild 1 av 4next

Nivagården har funnits i Birgit Nivas familj i 300 år. Barnen är tionde generationen på gården, sonen Robert är anställd i företaget. Men Birgit tänker inte tvinga barnen att ta över.
– De måste få tänka fritt, det är bra om de ger sig ut i världen och ser sig omkring, man växer som människa av det.

Birgit vet, hon har själv jobbat med annat, bott utomlands för att vidga vyerna och lära sig språk innan hon tog över gården. Nu när hon driver Bo på Lantgård-verksamhet, en nybyggd välutrustad stuga med panoramautsikt över Torne Älv, har hon stor nytta av språkkunskaperna. Besökarna kommer från Belgien, Finland, Schweiz, Norge och Tyskland och har hittat till gården genom Birgits annons i Bo på Lantgård-katalogen eller på internet.

Odlarmöda bakom maten

Nivagården har alltid varit en mjölkgård, och där finns nu ett tjugotal mjölkkor och ungdjur. Birgit odlar också vall och lägger ner en hel del jobb på sina 267 hektar skog.

Som lantbrukare har Birgit stor respekt för arbetet bakom maten.

– Det är faktiskt någon som har ägnat tid och energi åt att få fram den här potatisen eller mjölken, det ligger odlarmöda bakom. Jag kan handla utländska matvaror, men jag funderar över hur det påverkar vårt eget jordbruk och vår miljö innan jag stoppar varan i korgen.

Att äga skog är som att ha barn

 Birgit gillar att skogsfrågorna har fått större plats i LRF på senare år, det bidrar till en helhetssyn som hon tycker är viktig. Många jordbruksfastigheter har ju också skog.

Hon konstaterar att skogen lever sitt eget liv i större grad än den odlade marken. Därför kräver skogsskötsel kunskap. Allt från hur man brukar skogen med lönsamhet till hur djuren mår bra och trivs där.

– Mitt jord- och skogsbruk ska skötas på ett hållbart och långsiktigt sätt, så att när jag lämnar över ska det vara snäppet bättre än när jag tog vid. Skogen är något att vara rädd om, det är som att ha barn, inget kortsiktigt åtagande.

– Men man ska inte behöva vara rädd för ansvaret som skogsägare och kvinna. Idag är det ju få som går ut själva med motorsågen i sin skog, inte ens männen gör det.

Framtiden

När Birgit grunnar på framtiden så tänker hon att det kanske blir nötköttsproduktion framöver, eftersom det inte kräver en lika stor arbetsinsats som mjölken.

– Att bo på gården utan djur skulle jag inte klara. Jag tycker hemskt mycket om att jobba med djur och det känns bra att ha dem ute i det fria så mycket det går.

Birgit tänker utveckla Bo på Lantgård ännu mer eftersom värdskap är något som passar henne. Hon gillar att ta hand om folk och vill att det ska vara hög kvalitet på både maten och boendet på hennes gård.

– Eftersom jag har ett socialt engagemang, så jag kan tänka mig att ta emot fosterbarn också.

Nyttan med LRF

Birgit tycker att LRF gör ett bra jobb som opinionsbildare. Samtidigt är det inte bara är LRF som organisation som ska stå för trovärdigheten för böndernas produkter, de som producerar måste också göra sig synliga, enligt Birgit. Själv bidrar hon till utvecklingen av de gröna näringarna hemma på gården, bland annat genom att lyfta fram de svenska mervärdena för sina gäster.

– Det är en utmaning att driva företaget men det är roligt, jag utvecklas hela tiden. Och värdefullt att träffa andra LRF-medlemmar och höra vad de tänker, varför de tog över sina gårdar. För mig är det en hit att jobba i de gröna näringarna, jag behöver inte hoppa bungyjump, jag har det så spännande ändå.