Entreprenör med flera udda verksamheter

bild 1 av 4next

Erik Johansson, 37, vill satsa framåt på den naturskönt belägna gården i Västerbotten. Där driver han och hans fru Kristina 14 olika verksamheter, en del rätt udda, men alla med utgångspunkt i intressanta idéer om upplevelser och mervärde.

Erik och Kristina Johansson köpte Hälje Gård i Holmnäs två mil sydväst om Umeå 1999, med 42 hektar åker och 108 hektar skog. Där bor de nu tillsammans med sina tre barn, 3, 7 och 10 år.
– Gården var egentligen större än Kristina hade tänkt sig då, men jag ville ha något man kunde leva på, inte bara en bostad på landet.  Nu arbetar vi båda heltid med ett tiotal anställda som totalt motsvarar fyra heltidstjänster. Vi omsatte tre miljoner kronor i fjol.

Företag med många ben

Erik Johansson har en drivkraft att skapa någonting. Det är en utmaning att försöka lyckas med det som man tar sig för. Och gården har alltså många ben att stå på. Erik berättar:
– Vi har dikor, stutar och får, driver gårdsbutik med egna och kollegors produkter, har en restaurang med 50 platser och olika slags aktiviteter för gästerna. Vi erbjuder kunderna unika upplevelser i vacker miljö. Jag jobbar också aktivt skogsbruk och så är vi på gång med en grossiströrelse för lammkött där vi samarbetar med Nyhléns & Hugosons chark AB i Luleå. Tanken är att vi köpa frysta styckningsdetaljer av dem och sälja lammkött året runt till restauranger.

Uthyrningsfår och äggskytte

En speciell verksamhet på gården är uthyrningen av får som går och betar i parkmiljö i bland annat Hörnefors och Umeå. De håller efter gräset, samtidigt som folk tycker att det är ett trevligt inslag. Erik klipper får över hela Västerbotten och har dessutom ytterligare en, inte så gårdsnära, syssla – han uppträder som underhållare i olika sammanhang.

Erik ser stora möjligheter i lokalproducerade livsmedel, också som upplevelser:
– Vi köper 15 000 B-ägg per år, sådana med olika skador. Sedan bjuder vi in våra gäster till äggskytte, en aktivitet som innebär ett rejält mervärde, både för oss och för gästerna.

Erik Johansson om:

Företagandets villkor på landsbygden
– Det gäller att få myndigheterna lokalt att förstå villkoren för livsmedelsproduktion och verksamhet på landsbygden. Det finns en alltför rigid inställning som slår ihjäl nya initiativ. Lokala myndigheters inställning går då tvärt emot jordbruksministerns vision om det nya matlandet Sverige.

Gården
– Vi har i familjen byggt ett hem och ett företag, som är oerhört utvecklande och stimulerande. Varje dag känns för kort och när jag vaknar till en ny dag ser jag nya möjligheter. Det är också härligt att höra gästerna säga att de har haft en fantastisk upplevelse. Kontakten med djuren betyder också mycket, inte minst för våra barn.

När livet känns helt rätt
– Just efteråt. Allt arbete här bedrivs i projektform. När vi har en grupp gäster här tar vi hand om dem på bästa sätt, så att de är nöjda med maten, servicen och övriga aktiviteter. När de sedan ska åka och talar om att detta var den bästa personalfest de varit med om, då känner man sig berörd. Så just då är det bäst. Likaså om man har klippt 124 får, man känner sig litet trött i kroppen men väldigt nöjd. 

Tre saker som LRF ska jobba mer med
– För det första vill jag att LRF bearbetar miljönämnden här i Umeå kommun så att de slopar tanken att hänga ut inspekterade företag på sin hemsida. Här agerar jag personligen, i egenskap av förtroendevald i LRF.
– För det andra måste vi öppna folks ögon för svenska mervärden, så att de är beredda att betala mer för lokalproducerad mat. Vi har bra produkter och folk har egentligen råd att betala för dem.
– Och för det tredje: Jorden och skogen i stan, där lantbruket introduceras för elever i årskurs 5 och 6, är oerhört viktig för vår organisation. Mötet med morgondagens konsumenter betyder mycket. Där kan vi också väcka intresset så att vi får barnen att som vuxna vilja arbeta inom de gröna näringarna.

Nyttan med LRF-medlemskapet
– Det är otroligt smart att ha en gemensam organisation där man samlar all slags kompetens, när det gäller juridik, ekonomi, politisk påverkan, rådgivning med mera. Som enskild företagare skulle jag aldrig klara mig utan stödet från en stark organisation som arbetar för de gröna näringarnas intresse.