”Jag såg en massa affärsmöjligheter här med hästar och turism”

bild 1 av 3next

Häst- och turistföretagaren Gunilla Björn tycker att hon bor i Västerbottens bästa kommun när det gäller företagande. Som entreprenör kände hon sig välkommen direkt när hon flyttade till Bjursholm. Gunilla hittade sitt drömställe Agnäs via bekanta medan hon fortfarande var kvar i Holland, där hon bodde i 12 år och först blev förälskad i frieserhästarna.

Gunilla är uppvuxen på en gård med mjölkkor, men det var hästföretagande hon var inställd på när hon planerade för framtiden och flytten tillbaka till Sverige. I gården Agnäs såg hon en massa affärsmöjligheter och en lämplig plats för hästar, med sju hektar kuperad betesmark, utmärkt för hästhagar.

– Jag har fyra frieserston och målet är att de ska föla varje år så att jag kan sälja tre hästar per år. Men jag förmedlar också frieserhästar från Holland där jag har en kompis som är veterinär som besiktar de hästar jag själv har valt ut.

Hästverksamhet kräver mycket tillbehör och Gunillas andra affärsgren är en webbshop för hästgrejor – selar, sadlar, träns, vagnar och Sveriges största sortering på körbett. Allt importeras från Holland. Kunder som tar sig till Agnäs kan även handla i butiken på gården.

Landsbygden unik upplevelse för många

Gunilla är också medlem i Bo-på-lantgård och fick nyligen sin certifiering. I somras kom de första gästerna. Gården ligger mycket vackert och många som hälsar på blir andlösa av utsikten.

– Det vi här på landsbygden tar för självklart är unikt för andra, konstaterar hon.

På en älgjakt för några år sedan träffade Gunilla Kjell och lyckades lura upp honom från Mälardalen. Nu driver han ett entreprenadföretag inom skogsnäringen och gör gallringjobb åt mindre skogsägare. Tillsammans har de också köpt en stugby i närheten för att ha ännu ett försörjningsben att stå på. Det är åtta stugor som ligger nära skidbacken i Bjurholm och tanken är att komplettera dem med några husvagnsplatser.

Nyttan med LRF

Gunilla har varit på en utbildning som LRF ordnade för hästföretagare och konstaterar att en likvärdig utbildning hade varit svår att hitta på egen hand.

– Utbildningen var guld värd och gav nya aspekter på företagandet. Jättebra!

Hon gillar också lokalavdelningens aktiviteter: resor, tjejmiddag och årsmöten.

– Inom LRF är man överhuvudtaget duktig på att hjälpa varandra, tycker Gunilla.