"Det dyker upp nya möjligheter hela tiden"

bild 1 av 4next

Stämningen är positiv runtom på Gotland och det öppnar för nya affärsmöjligheter. Kjell Nilsson och Jenny Andersson på Graute Gård hänger på och har planer för att utveckla sitt företagande på flera sätt.
– Det gäller att vara flexibel och mentalt förberedd för att ta vara på de intressanta tillfällena.

Familjen Nilsson/Andersson arbetar redan med lamm- och grisproduktion, odlar oljeväxter, vete, korn och vall. Jenny driver en gårdsbutik och Kjell säljer entreprenadtjänster till bland annat Lantmäteriet och Länsstyrelsen. Så med tre småkillar därutöver är det ganska fullt upp, även om de har en anställd och viss hjälp från Kjells far.

Mycket arbete med grisarna

Särskilt grisarna kräver mycket jobb, Kjell fodrar cirka ett ton om dagen för hand med skottkärra och det är slitsamt för rygg och axlar. Kjell och Jenny har bestämt sig för att sluta med grisar. En investering för effektivare produktion kräver mycket kapital och skulle innebära mindre plats för grisarna. Nu går smågrisar och suggor tillsammans i storboxar med mycket halm som de kan busa runt i.

Kött och konsthantverk från fåren

 De drygt 200 tackorna är av Gotlandsras, naturligtvis. Nästa år ska antalet ha ökat till 350. Åtta baggar servar tackorna och baggarna är riksbedömda för att bygga upp en bra besättning pälsmässigt. Riksbedömda innebär att två riksdomare åker runt i landet och bedömer de bästa baggarna inom respektive ras.

– Det är inget mål i sig att vara störst på lamm, vitsen är att ha de bästa djuren, säger Kjell som själv klipper fåren, 70 till 80 hinner han med på en dag, rekordet är 149 stycken.

I husets gamla potatiskällare finns sedan två år en butik där Jenny säljer vackra västar, skärp, väskor och dynor som hon har sytt i lammskinn. Ungefär 200 skinn om året går åt och efterfrågan är så stor att hon förmodligen måste köpa in skinn framöver.

Framtiden

Planen för butiken är att anställa en sömmerska så att Jenny kan ta emot större beställningar.

– Och så funderar vi på att ta tillbaka köttet och sälja det fryst i gårdsbutiken, berättar hon. Det är många som frågar efter det när de kommer och köper skinnprodukter.

Familjen Nilsson tror också att de kommer att ha ännu fler tackor i framtiden och de kollar redan upp områden som inte betas idag men som behöver hållas öppna.

Den positiva utvecklingen på Gotland innebär mycket nybyggnation.

– Det går inte att få tag på snickare och det stoppar utvecklingen, säger Kjell. Så en av mina företagsidéer är att starta ett byggföretag.

Nyttan med LRF

Kjell tycker att LRFs roll som lobbyorganisation är oerhört viktig men säger att det krävs engagemang av den enskilda medlemmen också, man kan inte bara tro att någon annan ska fixa allt.

– Beslutsvägarna kan bli långa, medger han, men det beror ju på att det är en demokratisk organisation och det är något som jag tycker känns jättebra.

Att lära sig saker, gå kurser och byta erfarenheter med andra landsbygdsföretagare är en naturlig del av medlemskapet som båda uppskattar.

– En del tycker kanske att det är lite gubbstämpel på LRF, säger Jenny, men man ordnar faktiskt en massa bra saker för tjejer.