Kunskap om lantbruk i skolan

Intresset för det svenska lantbruket är rekordstort trots att många barn och ungdomar saknar en naturlig kontakt med de gröna näringarna. LRF Skolkontakt är din direktlänk mellan de gröna näringarna och matbordet.

Här kan du som lärare beställa årskursanpassat material som hjälper dig att på ett pedagogiskt sätt förklara sambandet mellan det svenska lantbruket och vad vi äter och konsumerar, samt aktuella miljö- och energifrågor.  Du finner även kontaktpersoner i våra regioner som hjälper dig att hitta en bondgård att besöka.

Materialet finns som pdf att skriva ut eller du kan beställa det via formuläret på beställningssidan. Det är kostnadsfritt för skolan och det tillkommer endast porto.  Vi samarbetar med lärare som hjälper oss att hålla skolmaterialet levande och korrekt. Förslag på hur det svenska lantbruket kan användas i undervisningen med aktuella läroplansmål finns under Läroplansmål. 

Nytt material om det svenska lantbruket

Nu går det rykande färska skolmaterialet "Det svenska lantbruket" del 1 och2 samt lärarhandledning att beställa här. Materialet är anpassat efter läroplanen för åk 4-5.

Del 1 ger en övergripande bild av det svenska lantbruket. Djur, växter, miljö, energi, från jord till bord med mera.  I del 2 får eleven en mer fördjupad kunskap om det svenska lantbruket.
I Lärarhandledningen finns förslag på övningar och färdiga arbetsblad att kopiera upp.

Här hittar du allt LRFs skolmaterial.

För mer information, kontakta:
Pernilla Åkerström-Frid, tel 0511-34 22 44
pernilla.akerstrom.frid@lrf.se

Skolmaterial

 • Bygg din egen bondgård

  Bygg din egen bondgård

  Förskola - årskurs 3

  Två populära klippark med ladugård, bostadshus, maskinhall, djur och masikner färdiga att ladda ner och printa ut alternativt beställa direkt.

 • Det svenska lantbruket

  Det svenska lantbruket

  Årskurs 4 - 6

  Lantbruket är både en viktig del av vårt kulturhistoriska arv och en av Sveriges mest betydelsefulla näringsgrenar. I dag arbetar cirka 9 procent av Sveriges befolkning med jord- och skogsbruk och med sysselsättningar som har kopplingar till den produktionen.

 • 3 år på ön

  3 år på ön

  Gymnasiet

  Du och din kompis står inför ett stort äventyr. Ni ska leva på en liten ö i det svenska kustbandet under tre år. Under tiden skall ni vara helt självförsörjande...

Visste du att...