Mitt företagande började egentligen med att pappa gick bort hastigt i cancer. Strax efter åkte jag till Australien och jobbade på en gård. Sådde 11 000 hektar på en månad, gjorde utflykter till vattenhål och tittade på kängurur och vildsvin. Allt var enkelt men spännande och jag kände att, tänk om folk i städerna hemma i Sverige kunde komma ut och se den sortens liv här.

Och då hade vi ju familjegården som kunde erbjuda den möjligheten. Så efter lite räknande startade mamma och jag turismföretagande med lantbruk. Lantbruket driver vi bara för att hålla landskapet öppet även om vi också har KRAV-certifierad köttproduktion och växtodling. Jag har gått flera av LRFs kurser, ekonomi, förhandlingsteknik, ledarskap och sköter det praktiska, mamma papperen. Vi bygger annorlunda turism – husflottar, camping med odlingsmöjligheter där framtidsvisionen innehåller både odlarkurser och tillhandahållande av gödsel.

Besökare på husflottarna säger ”Det här är det häftigaste jag har gjort!” Vår vilja är att göra den upplevelsen möjlig även för handikappade. Vi hade en tysk kille i permobil här, som alltid drömt om att bo på sjön och fick pröva husflotten. Nu finns ett fastliggande handikappanpassat hus på sjön och i framtida idéer och önskningar finns rullstol med larvfötter för att komma ut i naturen.

För mig handlar det här om att pusha gränser åt alla håll. Det kan vara så att jag har det i generna att söka min egen väg, för jag är sjunde generationen på gården, där alla har haft sin egen nisch och drivit den. Och det finns en verklig poäng i det. För man kan inte förlita sig på det som de före en själv har gjort, man behöver våga hitta på nytt för att få det att funka idag.

Kim Gustafsson
Företagare
Ruda Gård, Vingåker