Anders och Bengt-Åke från Motala har maskiner som sitt gemensamma intresse – bokstavligt talat. De är lantbrukare på heltid och har delat upp maskinarbetet mellan sig.
– En fördel med att samarbeta är att man kan ha fler maskiner – en bättre maskinpark, säger Bengt-Åke.

Bengt-Åke Karlsson odlar 212 ha spannmål och har 80-100 stutar samt 65 tackor på Södra Freberga utanför Motala.  Anders Adolfsson odlar spannmål på 140 hektar och har 40-45 dikor på Vedemö.

Maskinsamarbetet var till en början fyrening, då bönderna Jan-Olof och Rolf också blev del av verksamheten under ca 10 år. Fyreningheten har fortsatt, men består idag av Anders och Bengt-Åkes båda bröder.

Inget ägs gemensamt

Alla driver sina gårdar var för sig och inga maskiner ägs gemensamt. Istället har de delat upp ansvaret mellan sig för olika uppgifter; Bengt-Åke kör sin såmaskin och ogräsharv medan Anders kör sin tröska och kombipress. Var och en har sina egna plogar, harvar, lastare etc.

I början ägde de vissa maskiner ihop – men det var alltid någon som hade ansvar att ta hand om dem och se till att de servades.

– Det är viktigt att veta att maskinerna funkar. Man har en skyldighet att ta hand om det, säger Anders.

– Man måste alltid ha någon som tar ansvaret för en dyr maskin, säger Bengt-Åke.

Det handlar om att hjälpas åt

De utgår från maskinringstaxa när de räknar ut vad de ska ta betalt.

– Men syftet är inte att vi ska tjäna pengar på varandra, säger Bengt-Åke.

Han berättar om ett exempel då Janne skadade ett öga i arbetet och inte kunde ta hand om sina grisar. Då hjälptes de åt, utan tvekan.

– Det är jättebra att ha en nära relation till de man samarbetar med, säger Bengt-Åke. Vi ställer upp för varann!

De samarbetande bönderna träffas efter säsongen och räknar för att göra upp kalaset.

– Bengt-Åke ligger ute med en kostnad för sådd och annat i början på året och sedan blir det jag som lägger ut för plast, etcetera vid skörden, säger Anders.

De äger ingenting tillsammans och tar ut betalning för allt vad det kostar att ha en maskin: ränta, garageplats, etc.