De har satsat på en gårdsbaserad biogasanläggning där de rötar nötgödsel för framställning av el och värme. Byggarbetet startade augusti 2011 och i maj 2013 kom elproduktionen igång. Då hade gasproduktionen redan fungerat länge.

– Att vi själva har byggt biogasanläggningen är en enorm fördel. Vi har lärt känna vår anläggning och vet allt i minsta detalj, säger Thomas Nilsson, som erkänner att de innan bygget aldrig ens sett en biogasanläggning i verkligheten. Inget han rekommenderar, men att åka och titta blev helt enkelt aldrig av.

I dag håller 155 kor både mjölktankar och gödselbrunnar välfyllda. Nu när biogasanläggningen är igång och allt rullar på känner bröderna tillförsikt. Det var inte mer jobb med anläggningen än vad andra hade sagt, den sköter sig själv. Kvaliteten på gödseln är en bonus, grödorna mår bättre av rötresten och att slippa köpa så mycket handelsgödsel sparar pengar.

Överskottet går till byn

Av den producerade energin går en tredjedel åt för att värma biogasprocessen, en tredjedel blir värme att använda på gården eller att sälja, och en tredjedel blir elektricitet.

Eftersom biogasen producerar mer värme än företaget använder har de byggt ett litet fjärrvärmenät med vattenkulvert till tre hushåll i byn. Fjärrvärmen håller också värmen i det egna garaget och verkstaden.

Det egna elbehovet är konstant över året, med undantag för en topp vid ensilering, och överskottet säljer de. Det låter enkelt men proceduren visade sig vara ett kapitel för sig.

– Det har varit en djungel att sätta sig in i allt om elcertifikat, ursprungsgaranti och nätnytta. Vi trodde det var jättelätt att sälja ström men det är jätteknöligt, regelverket stimulerar knappast småskalig elproduktion. Det ger en bra intäkt men vi har lagt ner mycket tid för att komma igång, säger Thomas Nilsson.

Från Skellefteå Kraft fick de slutligen god hjälp och det är också dit de levererar sin el. Elproduktionen ser Thomas Nilsson som ett givande och tagande, med månadsvisa avstämningar. De säljer all el och köper tillbaka den el de själva förbrukar.