De har byggt bort tunga lyft, återanvänt och köpt begagnat samt skippat teknik som kan krångla. Dessutom har de ett nära samarbete med grannen som de köper allt foder av. Somliga kallar det nytänkande.

Hela familjen Larsson har under långt tid planerat för den nya ladugården.  Tanken på att det på sikt är en person ska kunna sköta hela driften har fått styra.

– Allt är byggt utifrån min tanke om hur jag ska klara av arbetet på ett bra sätt. Det ska vara lättarbetat och enkelt. Det är inte så vanligt att tjejer satsar på lantbruk, men bygger man på ett bra sätt är det möjligt att sköta en gård själv, säger Sofi Larsson.

De byggde ladugården under befintligt tak och maskinhallens ena gavel kunde efter lite justeringar vara kvar. Takstolarna förlängde de med kontaktledningsstolpar från järnvägen, vilket bara är ett exempel på återanvänt material. Pappa Lennart är enligt Sofi en fena på att hitta speciallösningar. De är båda överens om att allt inte behöver vara nytt, bara det är schysst kvalitet. Till och med maskinhallen, som Lennart Larsson byggde 2002, var begagnad redan då.

– Jag har inte känt att jag behövde något lyxbygge. Det som är gammalt går utmärkt att måla upp, säger Sofi Larsson, som poängterar att hon under byggtiden haft ett team med bra grabbar omkring sig samt god uppbackning från Hushållningssällskapets rådgivare Johan Johansson.

Lättarbetat och närproducerat

Hon vill ha ett enkelt stall med så lite teknik och maskinell utrustning som möjligt. Ju färre saker som kan krångla och gå sönder desto bättre. Korna går fritt med tillgång till mat, vatten och mjölkrobot, men det finns grindar som underlättar hanteringen av djuren på ett tryggt och säkert sätt.

Medan många i hennes sits satsar på dubbla mjölkrobotar, investerar i en komplett maskinpark och köper in areal för att kunna odla mer gör Dalby Ekologiska tvärtom. De nöjer sig med en mjölkrobot och samarbetar sedan länge med grannen Jörgen Larsson i Nedra Vannborga, som förser dem med allt foder gården behöver. På det viset slipper de undan en lång rad extrakostnader, förutom tid och arbete.

– Vi levererar gödsel till honom och han levererar foder till oss. Jag kan inget om växtodling, jag är bäst på kor och vill fortsätta ha det som min spetskompetens. Sedan är det upp till mig att trimma min besättning så jag klarar mig, säger Sofi Larsson.

Spannmål, ärter, åkerböna och tröskad majs från Nedra Vannborga krossar och blandar de till kraftfoder hemma på Dalby med hjälp av mobil foderberedning. En fördel är att de själva kan styra fodrets sammansättning. Sofi Larsson gillar kretsloppstänket och att allt foder i roboten är närproducerat inom en mils radie. 

Förnybara energikällor

Nu kittlar tanken på solenergi och att komma ifrån fossila bränslen. Ambitionen är att stegvis förbättra gården, vilket känns både utmanande och roligt. Just nu pågår diskussion om biogas bland bönderna på norra Öland. En som gärna är med och bollar idéer är grannen Jörgen.

– Det är en fördel att ha Jörgen Larsson som kollega, vi har ett gott utbyte på alla fronter. Han är en riktig idéspruta. Man kan lätt känna sig ensam som lantbrukare, men han tycker det här är jättekul och tror på mig till 150 procent. Det känns jättehäftigt, säger Sofi Larsson.


 

Huvudtext webb