Aldrig har väl behovet av ett utekök varit större. Ta hjälp av K-Rautas arbetsbeskrivning och breda sortiment och gjut ett i betong. Med plats för klotgrill, rostfri ho och rinnande vatten. Anpassa storleken efter dina behov.

1. Bestäm måtten till din gjutna bänkskiva. Kom ihåg att ju större bänkskiva desto starkare armering krävs.

2. Såga ut formplyfan enligt de mått som du bestämt. Både längd och bredd, men även höjd så att ditt virke bildar en form att hälla betongen i. Tänk på att skivan inte får vara för tunn, då går den lätt sönder. Ett tips är att göra den åtminstone 45 millimeter tjock. Klipp även ut din armering efter formens kanter. Tänk på att armeringen till ytan måste vara mindre än formen. Du vill inte att armeringen ska stöta i ytterkanterna.

3. Skruva ihop de bitar som du sågat ut. För att undvika håligheter och få till lite rundare kanter kan du använda mjukfog i formens alla hörn.

4. Måtta och mät ut där du vill att din grill och exempelvis diskho ska placeras. Här går det utmärkt att fästa frigolit med lim i botten av formen. Skär ut frigoliten enligt de mått som krävs för att diskho eller grill ska få plats.

5. Olja in formen så att betongen inte brinner fast i plyfan och så att virket blir lättare att montera bort. Det går bra att använda vanlig matolja, även såpa.

6. Nu kan du börja gjuta din form. Blanda den betong du köpt enligt förpackningens instruktioner. Fyll upp formen halvvägs till kanterna. För att undvika luftbubblor i betongen samt för att få betongen att rinna ut naturligare i formen kan du knacka med en hammare, både på formens 6-sidor samt underifrån. Knacka försiktigt!

7. Nu är det dags för armering. Lägg i din förklippta armering i formen och på betongen. Tänk på att betongen inte har härdat för mycket vid det här laget. Betongen får inte heller vara för lös så att armeringen sjunker igenom och landar på botten. Var noga med att armeringen ligger helt fritt från kanter, botten och yta. Tänk dig att armeringen ska vara så centrerad som möjligt.

8. Fyll på med betong upp till formens kant. Knacka återigen runtom formen. Du kommer att märka att betongen sjunker undan, vilket den ska. Fyll på med ytterligare betong och använd en spackelspade för att raka till där det eventuellt kommit för mycket betong.

9. Vänta i ungefär fyra dagar innan det är dags att börja skruva loss formen.