1. Det viktigaste tipset är mönsterdjupet på däcket. Även om lagen säger 1,6 mm bör du av säkerhetsskäl byta däck redan vid 2-3 mm. Det är främst däckets förmåga att tränga undan vatten som avgör vid vilket mönsterdjup däcket bör bytas för att undvika s.k. vattenplaning. Generellt sätt går det byta premiumdäck, exempelvis av fabrikatet Michelin, vid något lägre mönsterdjup än däck i budget och mellanklass.
  2. Nästa tips handlar om hur sommardäcken har förvarats under vintern. Däck ska förvaras som potatis, svalt och mörkt annars försämras däckens egenskaper. Inspektera däcksidan efter eventuella torrsprickor.
  3. Det sista tipset är åldern på däcken. Detta ser du enkelt på DOT stämpeln som sitter på däcksidan, den innefattar fyra siffror. Första två siffrorna berättar vilken vecka däcket är producerat och dom två sista året. Om det står 4219 är däcket tillverkat vecka 42 år 2019. Ett däck som är 5 år eller äldre bör inspekteras noggrant, gärna av en däckexpert.

Känns det invecklat? Besök din lokala Euromaster verkstad för en regelrätt inspektion. Glöm inte att du som är LRF medlem kan ringa vårt VIP nummer 0340-829 19 för att komma i kontakt med oss.