David Krifors kom för första gången i kontakt med sin gröna passion när han tog över ett hus 2015. Den tillhörande gräsmattan visade sig vara i väldigt dåligt skick. 

– Jag såg det som en utmaning att fixa till den och började med några enkla medel som gjorde att den kom igång bra. I början var mattan full av mossa, men i stället för mossrivare som sprider sporerna jobbade jag med näring och gödsel i den mån jag kunde. 

Att klippa gräsmattan ofta för att stimulera tillväxt och hålla ogräs borta är viktigt, menar han. Det fungerar utmärkt med en robotklippare. 

– Många tror att det är ett himla projekt att ha en välskött gräsmatta, men det räcker ofta att gå in mer seriöst under ett år och sedan underhålla den väl. En heldag per säsong ägnar jag åt att vertikalskära och toppdressa gräsmattan. Sedan sköter roboten det mesta. 

Hos Granngården får du tipsen om allt ifrån val av frö och jord till skötsel och produkter till rabatterade priser med LRF Samköps avtal. 

Kratta, räfsa och städa 

– Det vill säga kratta och räfsa bort löv och annat som annars lägger sig som ett täcke. Ta det däremot lugnt med krattning på våren då gräsmattan är känslig och lätt kan skadas. Om du inte städat den på hösten och behöver kratta på våren, gör det försiktigt med en mjuk plastkratta, inte en med ståltänder. 

Toppdressa 

– Toppdress blir som en spakur för din gräsmatta. Det betyder att det är dags att se över utsatta områden genom att tillföra dressjord, även kallat toppdress. Sprid ut jämnt med toppdress över gräsmattan, cirka 1–2 cm över hela ytan, eller där det finns extra behov. Toppdressen får inte ligga ovanpå gräset utan ska krattas ner så den ligger så nära jorden som möjligt. Gräset ska klippas och helst vertikalskäras innan toppdress tillförs. 

Stödså 

– Så gräsmattan med nytt gräsfrö för en tätare gräsmatta. Optimal tidpunkt är under tidig vår eller höst när det är mer än +10 grader. Välj en gräsfröblandning som har de egenskaper du eftersöker, till exempel prisvärda Granngårdens Slottspark för en långsamtväxande, slittålig och tät gräsmatta. 

Gödsla 

– Tillför näring i lagom mängd. Tidig vår och försommar är en ultimat tidpunkt. Sprid ut gödsel och eventuell kalk jämnt med spridarvagn eller stroller 2–3 gånger per säsong. 

Klippa 

– Klipp din gräsmatta regelbundet så blir den tät och fin och går från att vara grön till grönare. I dag finns smarta robotgräsklippare och automatiska system som Gardenas populära Smart System, som sköter både bevattning och gräsklippning via en app i mobilen. 

Bevattna 

– Den etablerade gräsmattan behöver inte vattnas så ofta, men när du väl gör det ska det göras rikligt, gärna med vattenspridare. Undvik att vattna mitt på dagen och rätta dig efter kommunens bestämmelser.