Ett vanligt fel många gör är att vänta för länge med gödslingen. Ibland har det bildats stora ringar av snömögel i hålrummet mellan snö och mark. Om angreppet är så kraftigt att det har dödat gräset kan man bli tvungen att stödså med snabbgroende renoveringsgräs. Ta en trädgårdskratta och kratta bort allt det döda gräset, rugga sedan upp ytan och försök att få upp lite mylla som gräset kan gro i.

När snön har försvunnit kan det också visa sig att en nyetablerad gräsmatta kanske har satt sig på vissa ställen. Vid mindre sänkor – skala av den ett par centimeter tjocka grässvålen och lägg åt sidan. Fyll upp svackan med matjord och lägg tillbaka svålen. Se till att gräset hålls fuktigt den närmaste tiden. Man kan också dressa upp svackor, men det tar mycket längre tid eftersom man bara kan lägga några millimeter jord per gång för att inte kväva gräset.

Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. Väljer man att starta krig mot mossan gäller det att ha tålamod. Det krävs oftast flera behandlingar med mossförebyggande medel under våren, sommaren och hösten, inte bara vid den första gödslingen på vårkanten.

Om du flyttar in på en gammal tomt där mossan tagit över är ett gott råd att börja om och anlägga en ny gräsmatta. Skala av toppskiktet, använd gärna en minigrävare så spar du både tid och kropp. Om du tänker jordfräsa får du vänta till senare på säsongen när jorden har torkat upp. Jämna av med ny matjord och gör en nysådd.

Ingen gräsmatta håller sig fin år efter år utan ett visst mått av underhåll. Om du vill ha en fin gräsmatta ska du gödsla en gång tidigt på våren precis då gräset börjar spira, sedan ytterligare en gång på försommaren. Om du bor i södra Sverige och har lång växtsäsong kan du behöva ge ytterligare en halv dos i augusti. I september höstgödslar du mattan.

Tricket för att inte få in mossa och andra ogräs är att ha en tät, tjock gräsamatta. vägen dit handlar delvis om gödsling och vattning, men framför allt om gräsklippningen. Se till att ha vassa gräsklipparblad, vilket gör att det blir mindre angreppsyta på grässtrået när du klipper, det är där sjukdomar kan ta sig in. Klipp ofta, minst en gång i veckan, föra tt den ska bli riktigt tät.

Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skickar ut nya skott och gräsmattan blir tätare. Med en robotklippare slipper du tänka på det eftersom de klipper kontinuerligt.

För att få en torktålig matta vill vi tvinga rötterna att söka fukt nedåt. Vattna därför hellre rejält ungefär en gång i veckan. Ett tips är att köpa en regn­mätare som du ställer under spridaren.