Jag jobbar som samordnare för lantbruket på Sörmlands naturbruk som bland annat driver lantbruksgymnasium. Här har jag operativt ansvar över driften och har koll på vad ett lantbruk behöver för maskinpark. Fram tills ganska nyligen har det mesta handlat om bensindrivna, tunga maskiner. Under våren 2019 har jag testat en rad olika elmaskiner och kommit fram till att utöver de uppenbara, de miljömässiga, så har elmaskiner stora fördelar.

Batteritiden kan absolut vara en utmaning, de är kanske inte lika uthålliga som bensindrivna alternativ, men de har funkat bra på det vi har använt dem till och har varit användarvänliga. Jag har hunnit testa handgräsklipp, häcksax, motorsåg, trimmer, stångsåg och elskottkärra. Gräsklipparen blev snabbt en favorit och du slås snabbt av hur ergonomiska maskinerna är.

I var mans trädgård finns numera eldrivna maskiner och utöver att vi kan minska de fossila utsläppen är det även en helt annan ljudnivå på de här maskinerna. Man minskar på både avgaser och buller och dessutom är de lättare. Men det är alltså inte bara för små trädgårdar som elen är framtiden. Vi som jobbar med detta professionellt kommer kunna lämna bensindunken hemma vid allt fler tillfällen.

Och på vissa platser blir det extra användbart, som i djurstallar där man inte vill utsätta besättningen för avgaser. Att maskinerna går tyst och inte släpper ut avgaser kan exempelvis vara uppskattat i miljöer där det vistas människor för rekreation medan man arbetar, till exempel i parker och trädgårdar.

Batteritiden då? Jag tror faktiskt det handlar om inställning, att man kanske får tänka om sin arbetsdag och rätta sig efter batteritiden mer. Så som vi jobbar i dag är ett inarbetat arbetsmönster, nedärvt i generationer.

Det hinder jag ser är snarare om arbetet skulle börja tumma på effektiviteten. Den ekvationen måste ändå alltid gå ihop. Om man tappar i effektivitet för att man går över till eldrivet förlorar man i lönsamhet och då är inte el något alternativ.

Samtidigt behöver fler producenter titta mer aktivt på hur de kan minska beroendet av fossila medel inom produktionen. I stor utsträckning kan vi leverera en färdig produkt som är hållbar. Men ibland måste vi våga titta på hela kedjan, eftersom vi i dag vet att vi är beroende av fossila drivmedel. Om vi vill claima begreppet ”hållbart” så måste vi ta vårt ansvar under produktionen också.

Eldrivet är fortfarande något nytt inom jordbruket och är ännu i sin linda. Men jag tror absolut att tillväxten är stor framåt. Lantbrukarkåren är i sig innovativ, så jag tror absolut att vi kommer att anamma elverktyg i större utsträckning framöver. Men man måste vara ganska övertygad för att våga. Och så måste lönsamheten få vara ett centralt begrepp. Tryter den spelar det ingen roll om vi är duktiga producenter.”

- Simon Wancke

Batteridrivna proffsmaskiner från Cramer med rabatt hos Swedol.

I Swedols sortiment finns en serie batteridrivna proffsmaskiner från Cramer. Dessa har starka motorer och batterier med hela 82 volt. Batteriets status kan avläsas via blåtand. Samma batteri passar till de olika maskinerna.