Badresa

Vill ni bli poppis bland barnfamiljerna? Arrangera en bussresa till närmsta badlandskap eller simhall.

Bondelunch/frukost

Boka in er på den lokala restaurangen, eller bestäm träff i ”guds fria natur” med medhavd matsäck. Kanske turas ni om att bestämma diskussionsämnet för dagen, eller bjuder in någon gäst; en lokal politiker, kändis eller sakkunnig. Finns rätt webb-utrusning kan ni även bjuda in någon att delta digitalt exempelvis någon av LRFs experter, We Effect-ambassadörer eller förtroendevalda.

Bowling

En bra familjeaktivitet, om någon ordnar med att ta emot anmälan och förboka banor. Besöket i bowlinghallen kan avslutas med ett restaurangbesök.

Byavandring

Gör en kulturvandring på en historiskt intressant plats i närområdet. Fråga kyrkan eller hembygdsföreningen om tips och medverkan. Bjud in grannavdelningen, så kanske ni får en inbjudan tillbaka nästa gång.

Cykelgriller/cykelfest

Ge er ut på en cykeltur tillsammans. Cykelfest är kul, men att träffas vid en grillplats mitt i veckan är enklare. Kanske är man också lite piggare dagen efter. 

Digitalt möte

Har ni svårt att få till ett fysiskt möte, så kanske ni istället hinner träffas digitalt. Då behövs varken transport, lokal eller någon som passar barnen. Vill ni ordna ert eget webbmöte, via teams, så hjälper Utskick & Layout er med inbjudan och möteslänk (klick).

Fest

Sommarkalas, kräftskiva, oktoberfest eller after work. Det finns alltid något att fira! Bjud in medlemmar med vänner till en skördefest för att fira årets skörd eller ordna en visningsfest i någons nybyggda stall eller maskinhall, innan djuren och maskinerna flyttat in.

Film

På lrf.se finns filmer om allt möjligt intressant. Skriv bara ordet FILM i sökrutan på startsidan, så hittar du länkar till både gamla och nya filmer. LRF, och organisationen Svensk Kooperation, har tillexempel tagit fram korta informationsfilmer om kooperationen i Sverige. Till filmerna finns också en digital frågesport om kooperation. Tillsammans kan filmerna och frågesporten utgöra grunden för en temakväll.

Fira dagen

Kanelbullens dag, hästens dag, ostens dag, internationella kvinnodagen. Vilken dag vill ni fira? Här hittade vi årets matdagar (klick).

Fältvandring

Titta på odlingar, gärna tillsammans med en växtrådgivare eller annan sakkunnig från Hushållningssällskapet/Växa Sverige.

Go-kart

Köra go-kart är galet kul och ännu roligare när man kan utmana sina grannar. Boka banor och ta anmälningar i förväg.

Grillträff

Tänd grillen och bjud in medlemmarna till grillkväll.

Gårdsbesök för unga

Barn och ungdomar är framtidens konsumenter, förtroendevalda och anställda. Ett besök på en gård blir ofta ett minne för livet, så missa inte chansen att ta emot barn eller skolklasser. Hur mycket äter/ väger/dricker/ sover en ko eller en gris? Hur blir det gröna gräset till vit mjölk? Kan man mjölka en häst? Hur många ägg lägger en höna? Barn och unga har ofta frågor om bönder och bondgårdar. Fler tips inför för gårdsbesöket (klick).

Gökotta

Gökotta är en svensk tradition och några LRF-avdelningar har klarat att behålla traditionen att ge sig ut på fågelskådartur och picknick vid den tid på våren och morgonen då göken börjar gala. Enligt kristen tradition på Kristi Himmelfärdsdag, men göken gal fler dagar än så.

Historik

Vill ni veta mer om LRFs historia eller berätta om er egen lokalavdelnings bakgrund, så kan ni hitta inspiration för många träffar här (klick).

Matlagning

Samlas kring en måltid. Ordna en matlagningskurs, givetvis på svenska/lokala råvaror. Vårt studieförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, hjälper gärna till. Eller byt recept med varandra och låt er inspireras. Kanske kan det bli en egen kokbok med era bästa lokala recept. 

Medlemsvärvarkväll

Handen på hjärtat - har ni tillfrågat alla i bygden om de vill bli medlemmar? Ibland har det svårt att bli av. Men gör man det till en gemensam aktivitet, som en medlemsvärvarkväll, så går det enklare. Unna er en riktig ”go-fika” och gör det till en tävling eller en kul grej på annat sätt. Och det finns en genväg för medlemsvärvning om ni inte hinner kontakta alla (klick).

Motionsverkstad

Det är inte så lätt att veta hur man ska skriva en motion eller skrivelse och det är lätt att alla kloka idéer rinner ut i sanden. Bjud in till en motionskväll där ni hjälps åt med skrivandet. Mer om motionsskrivande här (klick)

Motion för kroppen

Motionera kan man göra på många sätt och även fysisk motion kan vara en LRF-aktivitet. Att träna rätt är viktigt när kroppen ska hålla för fysiskt arbete. Gympa, yoga och motionera tillsammans i LRFavdelningen. Bygdegården funkar ofta bra som träningslokal!

Musik, film och teater

Gör ni ett arrangemang med musik, film, dans, teater eller annat kulturtema. Ta gärna kontakt med er SV-avdelning. De är ofta pigga på att vara med om arrangemanget och har både kunskap och ett brett kontaktnät.

Plastinsamling

Håll koll på när det är dags för plastinsamling och informera lokalavdelningen om tid och plats.

…provning

Chokladprovning, chipsprovning, ölprovning, tomatprovning, äppelprovning. Det finns många smakfulla aktiviteter och vissa av dem går dessutom att hitta digitalt, via evenemang på sociala media.

Pyssel och handarbete

När kvällarna blir långa och mörka är det mysigt med inomhusaktiviteter. Prova på ljusstöpning, kransbindning, tovning, träsnideri eller kanske målning. Tillsammans är det extra trevligt och den som kan lite mer får kan hjälpa er andra.

Resa

Har ni ingen egen researrangör i lokalavdelningen så ta hjälp av ett rese- eller bussbolag som kan skräddarsy er resa. Vill ni vara riktigt ambitiösa, kan ni lära i förväg om resmålet i en läs- och rescirkel.

Studiebesök

Inspireras av varandra och sprid goda exempel för att främja företagsutveckling på landsbygden. Gör studiebesök hos medlemmar, naturbruksgymnasium eller lokala företag. Studiecirkel via Studieförbundet Vuxenskolan. Fråga medlemmarna vad de vill lära mer om. Många av de ämnen vi presenterar, i samarbete med vårt studieförbund, passar både gamla och unga. Se vårt utbud här (klick). Hittar ni inte er kurs eller studiecirkel, så ta direktkontakt med er SV-avdelning på hemmaplan.

Temakväll

Det går att ordna träffar kring de mest skilda ämnen; maskinvisning, traktorrace, växtförädling, starta eget, äganderätt, solceller, energi, fältvandring, viltvård, skolmat, familjeskog, vattenskydd, allemansrätt och allemans-vett.

Tipspromenad, quiz och frågesport

Kärt barn har många namn och en tipsrunda måste inte ske gående. Låt deltagarna ta cykel eller bil och kanske kan frågorna få hänga uppe under en längre period. Passa på att lära deltagarna mer om våra lantbruksfrågor. Kanske finns det något ni samtidigt vill passa på att visa upp, som en betesbur som visar viltskador eller en nyöppnad gårdsbutik. Tips på frågor (klick). 

Upplysning

Bjud in banken, försäkringsbolaget eller juristen för att prata om en aktuell fråga såsom; familjejuridik, generationsskifte, framtidsfullmakt, servitut, jakt- och arrendeavtal etc. Har ni tur kanske den sakkunniga kan stå för både lokal och fika på mötet.

We Effect-information

LRF var med och grundade We Effect (tidigare Kooperation utan gränser) redan på 60-talet och vi stöder sedan dess We Effects internationella utvecklingsarbete, opinionsbildning och insamlingsverksamhet. I varje region finns minst en person/ambassadör som kan berätta om We 
Effects viktiga arbete (klick).

Webbinarium

Webbsända seminarier går bra att lyssna på ensam eller tillsammans, i samband med ett möte. Många av de seminarier LRF arrangerat finns att hitta här (klick).

Övriga aktivitetstips

Gör som vi gjorde när vi tog fram den här listan. Hitta inspiration via kalendariet här på lrf.se. 
Utskick & Layout hjälper er när det är dags att skicka inbjudan och göra er aktivitet synlig på lrf.se