Saluhallen är ett resultat av ett projekt som startades igång redan 2015 av Länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund, flera kommuner i Norrbotten och det dåvaranda Landstinget. Visionen var att få mer lokalproducerad mat på tallrikarna. 2018 startades Bodens livsmedelskluster och våren 2020 bildades den ekonomiska föreningen Nära Mat Boden som tillsammans med Boden kommun ska stärka klusterverksamheten.
Saluhallen ligger på Kungsgatan 40, mitt i centrala Boden.
Den 25 mars var det premiär för saluhallen Nära Mat Boden. Mitt i Boden centrum, i de nyrenoverade lokalerna, hittar du ett omsorgsfullt urval av produkter. Här kan du köpa kött- och charkuterier, ost, glass, ägg, honung, bröd, sylt, godis, saft och grönsaker efter säsong, torsdag till lördag varje vecka. Det är genuina, lokalproducerade produkter som inte alltid går att hitta i den vanliga livsmedelsbutiken.
Seija Fallemark sitter i styrelsen för Nära Mat Boden tillsammans med 6 andra.
– Syftet med saluhallen är att göra lokalproducerad mat mer tillgänglig för alla. Att öka försäljningen av lokal mat och på så vis inspirera producenter och förädlare att producera mer. Men även inspirera andra till småskalig odling och djurhållning, berättar Seija Fallemark, vice ordförande i styrelsen för Nära Mat Boden.
Styrelsen välkomnar fler producenter
I dagsläget har 15 producenter gått med i föreningen som drivs helt och hållet av ideella krafter och styrelsen välkomnar fler producenter. För att få sälja sina produkter i saluhallen krävs att producenterna har ett registrerat företag och blir medlem i Nära Mat Bodens ekonomiska förening.
Agnes Otterbech, i bygdeföreningen Mathantverket Vuollerim.
Saluhallens omkostnader finansieras av medlemsinsatser, årliga medlemsavgifter samt den provision som läggs på produkternas utpris. Mathantverket Vuollerim var en av de första producenterna som valde att gå med i föreningen. Nu säljs deras delikatessostar gjord på fjällkomjölk, charkprodukter och andra delikatessprodukter såsom Vuollerimrullen i saluhallen.
– Det här är ett helt fantastiskt koncept och vi är så glada över att få vara med. Nu öppnas en ny möjlighet för folk att handla från flera olika producenter på ett och samma ställe och när det passar kunden. Reko-ringar och marknader är jättebra tillfällen att möta andra producenter, men det är begränsat med tid. Nu har vi en permanent marknadsplats där alla produkter är lokalproducerade, säger Agnes Otterbech, Mathantverket Vuollerim.
Lokala ägg och Mathantverket Vuollerims fjällko-ost.
Handla dina lokalproducerade favoriter på nätet
Producenterna kommer turas om med att bemanna saluhallen via ett rullande schema. På så vis har kunderna möjlighet att ställa produktrelaterade frågor direkt till producenterna. En webbshop är i skrivande stund under uppbyggnad och ska möjliggöra näthandel av de lokala produkterna.
– Alla plattformar är bra. Oavsett om det är via webbshop, saluhall, reko-ring eller gårdsbutik. Norrbottens självförsörjningsgrad ligger i dagsläget på endast 20% och vi måste alla samverka för att höja den. Våra förhoppningar är att fler producenter ska bli inspirerade och tro på den här idén genom att gå med i föreningen, säger Seija Fallemark.
I saluhallen finns idag ett omsorgsfullt urval från 15 olika producenter, och fler producenter är välkomna.
Pandemin har gjort att föreningen fått begränsa antalet kunder som vistas i saluhallen till max 5 personer åt gången. Men det har varit en konstant ström av kunder i butiken under de första dagarna efter premiären.
– Vi sålde slut på våra produkter redan under den tredje dagen efter premiären. Så vi står just nu och packar ostar för fullt. Saluhallen har givit oss merförsäljning och vi hoppas att så småningom även kunna sälja våra dagsfärska produkter som fjällkoyoghurt och fil via saluhallen, säger Agnes Otterbech.