LRF Trädgård är en av branschavdelningarna inom LRF och har flera sektioner. Bärsektionen ordnade en fältaktivitet hos familjen Brandts i Hedemora.  Dagens huvudfokus var tunnelodling som blir mer och mer intressant att satsa på.

Hos Brandts odlas grönsaker, potatis och bär. Huvudproduktion är jordgubbsodling och idag har företaget mellan sju och åtta hektar jordgubbar. En stor del av bären säljs som självplock från de mera traditionella odlingarna på friland. En lokal ICA butik är också en viktig kund.

Under några års tid har funderingar funnits på att förlänga säsongen, inte minst eftersom det finns så bra samarbete med ICA butiken som satsar på lokalodlat.

Så äntligen under våren kom tunnlarna upp. Nu plockas det för fullt av den första skörden.  Det kommer att finnas fina jordgubbar från Hedemora till midsommar.

Brist på jordgubbar

Omvärdspaning om tillgången av jordgubbar var ett självklart ämne en vecka före midsommar. Mycket snabbt får alla klart för sig att skörden på friland är försenad.

I Skåne har jordgubbarna från tunnelodlingarna haft toppen under nationaldagen och studentfiranden. Nu skulle fältodlingar ta vid, men även Skåne har haft nästan nollgradigt på nätterna nu i juni. Deltagarna från Mellansverige fyllde på, det blir inte många gubbar att plocka nu och någon uttryckte  att läget är deprimerande.  Det kommer att bli brist på svenska jordgubbar till midsommar.

Erfarenhetsutbyte viktigt

Det blev ett intressant erfarenhetsutbyte mellan odlare och experter.  Tunnelodlingen har flera fördelar, som är väldigt tydliga i år. Skörden kan styras eftersom det går att hålla högre temperatur i tunnlarna. I år har det dessutom varit mycket blåsigt och plantorna på friland har vindskador, även de som har varit under väven.

En viktig faktor är att jordgubbar i tunnlar har mindre behov av växtskyddsåtgärder till exempel mot gråmögel och en del insekter.  . Och i princip alla bär kommer att plockas.

Bevattning och växtnäringstillförsel är nödvändig, men kan styras så att plantorna får optimal miljö och det blir en bra skörd med fina gubbar. 

Inte bara jordgubbar

En av tunnlarna hos Brandts är för hallon, en gröda som intresserar allt fler. I det hela taget är bärodling på frammarsch och svenska bär efterfrågas mer och mer. Deltagarna var riktigt imponerade av odlingarna i Dalarna. Under bärträffen pågick dessutom plantering av grönsaker för fullt. Brandts har flera sorters grönsaker och det står inte på innan de första säljs i gårdsbutiken och levereras till butiker i länet.    

                                                                              Pirjo Gustafsson
                                                                          
Företagsutvecklare

                                                        LRF Dalarna och LRF Gävleborg