- Det var en så positiv stämning. Alla var engagerade och glada över att vara på plats. Det var en sån känsla med alla människor samlade och med traktorer och allt!  berättar Pirjo Gustafsson, som stod för det praktiska kring resorna för LRF Dalarna och LRF Gävleborg.

- Det var en positiv kampvilja och alla hängde med på debatten som blev från scenen: applåderade Helena Jonsson och Palle Borgström och buade på rätt ställe när landsbygdsministern talade.

Foto: Pirjo Gustafsson

167 000 namn

LRFs förbundsordförande Helena Jonsson lämnade över 167 000 namn som samlats in under några veckor till stöd för svensk mjölk och svensk livsmedelsproduktion till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Läs mer om det på LRFs hemsida.

Från västra Sverige hade ett gäng bönder tagit traktorerna som parkerades i snygga rader utanför Stockholms slott.

Dalarnas riksdagsledamöter hade bjudits ut till dalfolket, som till största delen bestod av elever från naturbruksgymnasiet i Rättvik. Tre riksdagspolitiker hörsammade inbjudan och kom ner till gänget från Dalarna, som liksom övriga LRF-regioner fått en stor heliumballong med sin LRF-regions namn på.

Erik Bengtsson, mjölkbonde från Sundborn och ledamot i LRF Dalarnas styrelse, fick en pratstund med Ulf A Berg (M) från Dalarnas riksdagsbänk. Även Hans Unander (S) och Jan Lindholm (MP) mötte upp.

Pirjo Gustafsson imponerades av eleverna från naturbruksgymnasiet som var med från Dalarna:

- De var pålästa och laddade med argument. Merparten har vuxit upp på bondgårdar och vet vad de pratar om.

Eleverna från naturbruk hade intervjuats av lokalradion innan avfärd.

Lyssna på intervjun här.

Följ resan på LRF Dalarnas Facebooksida!