Pelle och Kristina Magnusson uppvaktades av LRF Dalarnas ordförande Martin Moraeus 17 september.

Rältagården får priset med motiveringen att det är en spjutspets och en förebild för nötköttsproduktionen i Dalarna. Det som en gång var sex hektar åker är i dag ett Kravmärkt köttföretag som arbetar från egenuppfödda kalvar till färdiga styckdetaljer och charkuterier.

Har en pölsbod

Köttet och charkuterierna, till exempel den enrisrökta Leksandsskinkan, säljs i gårdens pölsbod, i butiker och serveras i gårdens restaurang.

- Det är viktigt med pölsbod och inte gårdsbutik. För en gårdsbutik förväntar sig folk att är öppen varje dag och det är inte vår pölsbod, säger Pelle Magnusson.

Martin Moraeus, ordförande LRF Dalarna, uppvaktade pristagarna.

Priset Årets Nötköttsföretag delas i år ut för 15:e gången. Varje år har priset haft olika teman. I år ska företaget vara en spjutspets som ”framgångsrikt har utvecklat sitt nötköttsföretag genom entreprenörskap och nyskapande”.

En jury kommer att bland regionernas vinnare att utse "Årets Nötköttsföretag" för hela Sverige som belönas under banketten på Köttriksdagen den 20 november i Östergötland. Juryn består av representanter från LRF, SNP, LRF Konsult och Svenska Köttföretagen.