Vad hände i LRF 1984-2014? Hur var vädret och skördesäsongen i Dalarna och resten av Sverige under vart och ett av de 30 åren? Fick man ordentligt betalt för mjölken? Birgitt Broström vet, för hon har skrivit en sammanfattning av varje år. Nu kommer alla att kunna ta del av hennes dokumentation på LRFs historiesajt.

Birgitts första år som ordförande finns dokumenterat på tre, maskinskrivna sidor. Då fick Sveriges bönder fortfarande betalt enligt avtal efter LRFs förhandlingar med statens representanter. 1984 infördes i Sverige avgifter på bekämpningsmedel och konstgödsel. Sommaren bjöd på uselt badväder och det var svårt att pricka in regnfria dagar för höskörd. (Det här var innan ensilaget fått genomslag.) Men betet var frodigt hela sommaren. Det blev 19 regndagar i september och 22 i oktober - fast det var ändå oftare uppehåll i Dalarna än i Gästrikland och Uppland, noterade Birgitt.

Mörkaste molnen var politiska

De mörkaste molnen innehöll inte regn utan hade med föreslagna förändringar av jordbrukspolitiken och förkortningar som LMK, PBL och NRL att göra. De tre förkortningar innehöll bland annat förslag om att jordbruk inte längre skulle klassas som riksintresse.

Året efter höll vintern i sig till i maj och inte blev det nån badsommar sen heller. När det sen blev torrt i juli hann betet bli brunt innan regnet kom – och bara fortsatte med översvämningar som följd.  Bönderna kom inte överens med regeringen om priserna på jordbruksprodukter.

Kraftfulla protester

Det blev traktordemonstrationer och vårdkasar i protest och när statsminister Olof Palme dök upp på valturné i Dalarna blev det bondedemonstration. 23 maj åkte sex medlemmar från Grytnäs lokalavdelning för att delta i den stora bondedemonstrationen där. Förhandlingarna med staten resulterade på höstkanten i att bönderna själva fick ta kostnaderna för animalieöverskottet, att det blev ett tvåprissystem för mjölk och avgångsvederlag till svin- och nötproducenter eftersom priserna mot konsument inte ansågs kunna höjas ytterligare.  

Birgitts dokumentation sparas

Ja, det är andra tider som Birgitt Broström berättar om i de äldsta av sina bilagor till valrapporterna från Grytnäs. Hennes årliga redogörelser kommer nu att skickas till LRFs historiesajt http://lrfhistoria.se/manniskorna/.

Finns det fler lokalavdelningar därute som skrivit sammanfattningar av årens händelser? Kanske tänker ni, som Birgitt Broström gjort, att ni ju redan skickat dem med valrapporten? Men det har tidigare inte funnits något bra sätt att ta tillvara berättelserna. Det finns det nu. Hur man gör framgår av LRFs historiesajt. Behöver ni hjälp så vänd er till regionkontoret i Sandviken. Gå in på historiesajten och kolla. Om inte annat kan ni roa er med att titta på gamla filmer.