Årets tema för Musikhjälpen, en insamling som sänder nonstop i P3 och SVT Play, är kriser och katastrofer orsakade av klimatet.

Bondsonen Björn Daniels (som tillsammans med Dalarnas LRF-ordförande martin Moraeus också är med i Bonde-för-en-dagauktionen till förmån för Musikhjälpen) och hans kompis Julius Aspman utlovar prestationer för varje nytt insamlingsrekord och de filmar alla sina strapatser Det är ett vinnande koncept som gör att deras "Julius och björnhjälpen" toppar listan bland de olika insamlingarna som går via nätet.De har kört "Vasaloppet" (blev 30 varv på Orsa Grönklitts konstsnö på grund av brist på snö i det riktiga spåret) och i skrivande stund är de på gång med sparkstöttingar från Orsa över Siljan till Rättvik och de har lovat att åka ytterligare fyra mil på spark, ta sig runt hela Siljan, om de kommer upp i över 150 000 kronor. Det kan bli svårare än vad de tänkt, eftersom de redan tvingats sätta hjul på sina sparkar då Siljans is visade sig vara tunn och blåsten hård på sjöns öppna vidder.

Här kan du följa Julius och björnhjälpen om du har Facebookkonto.

Björn Daniels lät barnen kela med kalvar när LRF Dalarna arrangerade  Jorden & skogen i Stan i Borlänge 2014. Nu samlar han in pengar till Musikhjälpen.

#borringtillburen

LRF vill gärna delta i klimatdiskussionerna och lyfta de klimatmässiga fördelar som det svenska köttet har, eftersom köttätande i allmänhet ofta har kritiserats i Musikhjälpen. Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland, är förberedd att delta i Musikhjälpens sändning och LRF stödjer hans "kanditatur" under "haschtaggen" #borringtillburen. Även till #borringtillburen finns en sida där man enkelt kan delta i Musikhjälpens insamling via sin mobiltelefon (WyWallet). Den insamlingen klättrade snabbt till sjunde plats.

Till insamlingen #borringtill buren

Samtidigt står insamlingen "Bonde för en dag" , som lagts ut på auktion på sajten Tradera, ganska så stilla på 3 000 kr. Även i det erbjudandet ingår Björn Daniels från ledande Julius och björnhjälpen. Den som lägger högst bud får besöka Björns föräldragård i Orsa, där det finns mjölkkor och ett gårdsmejeri förutom Martin Moraeus gård och dessutom utlovas en lunch med kändisen och musikern Kalle Moraeus.

Här är topplistan över Musikhjälpens olika insamlingar.