Tillställningen, som bland annat sponsras av LRF, är ett samarbete som bidrar till att lyfta svenska råvarorna. Men även att skapa affärsrelationer mellan Sveriges bönder som producerar högkvalitativa råvaror och Sveriges kockelit som lagar mat i världsklass. På plats fanns också montrar med mat och det hölls olika seminarier för den som ville lära sig mer.

- Det var väldigt lyckat och mycket folk som visade stort intresse för LRFs monter där man hade seminarier om svenskodlade råvara, säger Erika Bränd, verksamhetsutvecklare på LRF Dalarna och LRF Gävleborg som var på plast under gårdagens final.

 
Fredirk Andersson lagar sin mat i Årets kock 2016.

Det var inte första gången som Fredrik Andersson är med och deltar i Årets Kock. Redan 2008 och 2011 var han med i semifinalen och 2009 utsågs han till Årets Köttkock.

I år handla temat om odlaren & kocken och produkter som kom från växtodling och trädgård. Huvudråvara i fösta tävlingsrätten var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt två bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Fredrik Andressons tolkning av första rätten var, mandelpocherad Hälleflundra med variation på Kungskrabba, broccoli, jordärtskocka och äpple.

I samarbete med LRF

I år är det tredje gången som LRF samarbetar med Årets Kock. LRF har även varit värd för de regionala deltävlingarna  som skett i nära samarbete med regionerna.

Tävlingen genomfördes för 33:e året i rad och titeln innebär även att vinnaren är svensk mästare i professionell matlagning. Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm fick vinnaren, Jimmi Eriksson, ta emot guldmedaljen av H.K.H. prins Carl Philip, Hanna Halpern, VD i Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.

Silvermedaljen delades ut av landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.


Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.

Fakta:

  • Fredrik Andersson är uppvuxen i Avesta men är numera bosatt i Göteborg. Där arbetar han som kock på Gothia Towers.
  • Det är tredje året som LRF samarbetar med Årets Kock.
  • LRF har även varit värd för de regionala deltävlingarna som skett i samarbete med regionerna. En av deltävlingarna ägde rum i Borlänge förra året.
  • Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman.
  • Efter år 2000 hedras vinnaren av tävlingen med titeln svensk mästare i professionell matlagning.