– Det var lite nervöst att fått utmärkelsen man jag är så klart glad för både vår och kornas skull, säger Sven Blomberg.

Vägen till framgång har däremot inte varit spikrak. Innan familjen Blomberg valde att satsa på köttuppfödning drev de mjölkproduktion på gården i Furudal. Men över en natt förändrades allt när ett el-fel på höskullen gjorde att ladan fattade eld. Framtiden var plötsligt oviss.

– Många tankar cirkulerade så klart. Skulle vi bygga upp nytt eller lägga av? Det kändes inte helt lätt.

Men mitt i all tumult kom rådet att Sven och hans familj borde övergå från mjölkproduktion till att ha köttdjur på sin gård.

– Det var min rådgivare på LRF Konsult som uppmanade mig att satsa och jag började räkna på om det överhuvudtaget var rimligt.

– Tanken var först att vi skulle byta fjällkorna som vi hade som mjölkkor mot en annan tyngre köttras. Men kalkylerna visade att det skulle bli en förlustaffär, så vi behöll dem.

Valet visade sig slutligen vara helt rätt. För efter att familjen Blomberg, lite av en slump, fick sitt kött levererat till en restaurang i Stockholm, hamnade råvaran även på en provning för projektet ”Exceptionell råvara”. Där fick kockar över hela världen bedöma kvalitén på fjällkon och på en skala från 1-40 blev resultatet 36,47. Det betydde i sin tur att köttet fick klassas som just exceptionell råvara.

– Ja, det gick verkligen jättebra! Sen dess har det varit full snurr, säger Sven och skrattar.

Årets nötköttsföretagare i Dalarna tävlar nu på riksnivå vid Köttriksdagen som i år äger rum på Gotland i början av november.

LRF Dalarnas motivering lyder: ”Sven, Anki och Alfred Blomberg har varit aktiva för att bevara fjällkorasen. Idag säljer de ekologiskt kött av högsta kvalité. Genom sitt arbete visar de att allt är möjligt om man tror på sin idé, och att det går att få lönsamhet i verksamheten.”