– Det känns helt fantastiskt att få komma ut och lära sig mer om det gröna näringslivet, säger Angelica Ekholm som är näringslivschef vid Borlänge kommun. 

Dagen inleddes hos mjölkbönderna, Karin Alm och Markus Johansson i Trönö - som för dryg sex månader sedan valde att lämna Falköping i Halland för att ta över Backlunds mjölkgård i Borlänge. Vid besöket diskuterade man mjölkläget, offentliga upphandlingar och vad LRF önskar att man inom Borlänge kommun borde arbeta mer med.

– I Borlänge behöver vi förstå att den lokala maten är viktig. Vi vet inte hur framtiden ser ut och har vi inga gårdar kvar som kan producera så kanske man inte har någon mat. Sen behöver man jobba med frågor som ställer till det för företagarna, till exempel handläggningstiderna på Lantmäteriet och Länsstyrelsen, säger Agneta Nyvall (M) som sitter i kommunstyrelsen.

Därefter gick resan vidare till paret, Henk Berkepies och Leonie Spronk som fick berätta om deras företagande och flytt från Holland till Sverige och köpet av mjölkgården vid Finngården. Avslutningsvis gjordes ett besök vid Murboannas nya mejeri i Murbo, som enligt planen ska öppna till våren 2017.Anna Reyier och maken Mats Reyier berättar om Murboannas nya lokaler. Foto:Lovisa Jonasson Svenn

 

Från vänster: Elina Brodén, kommunalråd, Markus Johansson, bonde, Signe Johansson, Hilde Johansson, Karin Alm, bonde, Tommy Hebert, Bolänge kommungrupp, Angelica Ekholm, näringslivschef och Tomas Kogstöm, kommunikatörsassistent, Borlänge kommun.