Rättviks kommun har sedan tidigare haft lokalt kött i sina kök, och nu följer Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen, Vansbro och Leksand efter i samma riktning, där nya livsmedelsupphandlingar träder i kraft den 1 oktober.

– Som leverantör har man möjlighet att lämna anbud per kommun på till exempel kött och potatis vilket skapar möjlighet för lokala producenter att konkurrera. I inriktningsbeslutet från politikerna står det att vi ska skapa förutsättningar för att andelen lokalproducerat ska öka i de kommunala köken och därför känns det jättebra att det blev så här, säger Johanna Hamberg, upphandlingscontroller i Mora kommun i ett pressmeddelande från Siljans Chark.

Siljans Chark kommer leverera kött och chark i Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik och Leksand. I Vansbro och Malung ska ett annat företag i första hand leverera köttprodukter och Siljans Chark i andra hand.

De sju kommunerna kommer även få lokal potatis från Järna Skalat.

För Siljans Chark innebär upphandlingen ökad produktion.

– Vi är stolta över att kunna bidra till att barn, elever, äldre och alla andra som får mat från de kommunala köken får bra mat av lokal köttråvara. Det stärker vårt varumärke. Att vi dessutom kan säkra lokala arbetstillfällen och gynna lokala djuruppfödare känns så klart också väldigt bra, säger Andreas Strandroth, vd på Siljans Chark i pressmeddelandet.

Sedan tidigare får kommunköken i Hedemora, Avesta och Smedjebacken lokalt kött från Siljans Chark.