-Vi har ett 20-tal matproducenter här idag och många besökare. Fler än vad vi hade förväntat oss. Det känns jättekul, säger David Levrén, företagsutvecklare för LRF Dalarna.

Fler samarbeten och affärer

Intresset för svensk och närproducerad mat växer. Matmötet 2017 arrangeras av LRF för att skapa en mötesplats för lokala matproducenter och potentiella kunder. På så vis kan mer närproducerad mat nå hela vägen till tallriken. Matmötet i Rättvik var också en del i strategin ”Svensk mat” för att skapa bättre förutsättningar för matproducenter att nå slutkonsumenterna.

– Vi hoppas att det ska leda till fler samarbeten och affärer. Det finns mycket kunskap om matproduktion hos deltagarna men det är inte alltid lätt att själv nå ut med sin produkt till handlare och krögare. Nu har vi skapat en plattform där producenterna får möta inköparna, säger Ing-Marie Jirhed, projektledare för Matmötet 2017.

"Precis vad vi efterfrågat"

Under mötet genomfördes även Exceptionell Råvara, där producenter av fågel- nöt- och griskött får sin produkt bedömd av en smakpanel bestående av lokala kockar och producenter. Dessutom bjöds deltagarna på mini-workshops under dagen.

-Det här är precis vad vi har efterfrågat. Det är ett bra sätt att få kontakter och att veta hur man når ut. Det ger väldigt mycket för oss och det är en klart nyttig dag att vara med på, säger Anna Österberg som driver, Äppelbo Bryggeri.

Under 2017 arrangeras Matmötet i Luleå, Rättvik, Strängnäs, Kumla, Göteborg, Trollhättan, Kivik, Växjö, Visby och Uppsala. Läs mer om Matmötet 2017 på www.lrf.se/matmotet.