I de två inläggen - som publicerades på Facebook under söndagen - skrev både Jan Forssell, ordförande i SNP och Martin Moraeus, regionordförande i LRF Dalarna om problematiken med Vasaloppets lednings tänk.

”I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften.” skriver Martin Moraeus.

Snabb spridning på sociala medier

Inlägget ledde till en storm av kommentarer på sociala medier och redan efter bara några timmar hade inlägget nått över 500 000 personer och delats 6200 gånger.

Till SVT Dalarna sa Vasaloppets miljöansvarige, Mats Rylander, att beslutet grundade sig på arrangörens ökade miljötänk och att man tänkte på forskning, vetenskap och att miljön var en viktig del i Vasaloppets hållbarhetsstrategi.

- De som åker Vasaloppet erbjuds en vegetarisk rätt och där finns inget val, maten kommer vara vegetarisk helt och hållet, säger Mats Rylander.

I LRF Dalarnas inlägg påpekade Martin Moraeus just detta.

”Vasaloppet innebär att massor med människor behöver resa. Det är en ständig kö av bilar in till Mora under hela veckan. Det tillverkas konstsnö, lastbilar går skytteltrafik och det är mängder av snöskotrar på marken och en helikopter i luften.”

”I Evertsberg går spåret bokstavligen rakt igenom Älvdalens största mjölk- och köttgård. Hur tror ni att det känns när det arrangemang som man gör stora uppoffringar för, väljer att bygga sin miljöprofil genom att bojkotta de produkter man producerar? Hur tror ni att det påverkar viljan att ställa upp även i framtiden?
I norra Dalarna har naturen gett bönderna tuffa förutsättningar. Vi kan producera kött och mjölk, men vi kan inte producera vegetarisk lasagne”

Inlägget ledde till möte med Vasaloppets ledning

Facebook-inlägget - som också illustrerades av en sommarbild där kossor går och betar vid startplatsen av Vasaloppet – ledde under söndagseftermiddagen till att Vasaloppsledningen bjöd in både Jan Forssell, SNP,  och Martin Moraeus på möte med VD:n, Eva-Lena Frick och ordföranden i Vasaloppsföreningen, Jonas Estéen.

- Ett tecken på att de tar inlägget på ett stort allvar är väl att de kallade oss till möte när loppet fortfarande pågår. Under mötet försökte vi förklara varför våra medlemmar reagerat som de gjort, framförallt genom den artikel som publicerades på SVT. Det verkar som att ledningen förstår, i alla fall till viss del.

Vad händer nu?

- De har lovat att återkomma till oss med ett uttalande, säger Martin Moraeus.