Gina Blackburn, Lisselstgans grönsaker var på plats.

Under matmötet fick producenter chansen att träffa nya kunder, utbyta erfarenheter och undersöka marknaden för sina produkter och det var ett brett utbud av på plats.  Allt ifrån lokala bryggerier, kött, ägg, mejeri och grönsaksproducenter fanns representerade.

–         Jag är här för att visa upp mitt företaget och möta andra aktörer. Jag behöver råvaror för att göra mina produkter, då jag inte odlar allt själv. Kanske kan jag träffa på någon producent här, berättade Yvonne Björ som producerar sylt.

Yvonne Björn pratade sylt. Foto: Lovisa Svenn

Syftet med mässan var att lyfta den regionala maten i Dalarna och under dagen hölls även föreläsningar med Anders Åkerberg från Kullinariet som berättade om sin verksamhet, från idé till företagande. Kullinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk i Stora Skedvi.

Frida Wallén intervjuandes av P4 Dalarna. Foto: Lovisa Svenn

Andra föreläsare var bland annat  Frida Wallén från Visit Sweden som pratade om måltidsturism och stjärnkocken Görgen Tidén som driver Görgen på höjden i Falun. Han berättade om sitt och kollegan Peter Zaar Marcus matprojekt, Mat på riktigt.

Under mässan uppmärksammades även Camilla Andersson Sparring, kock på förskola i Falun, Fredrik Hedlund, kock på Jonas i Sälen, Eva-Lott Långberg, Eva-Lotts kök, Fredrik Andersson, Svenska Kocklandslaget, Eva Södergård, kostchef på Avesta kommun och Görgen Tidén, Görgen på höjden för att de under kampanjen ”Jag bryr mig” tillsammans valt att stå upp för svensk mat i Dalarna.

–       Det är viktigt att vi uppmärksammar de inköpare och kockar som är duktiga på att lyfta mat från Dalarna, säger Stina Ernstsson, projektledare för Matmötet.

Eva-Lott Långberg, Görgen Tidén, Eva Södergård och Camilla Andersson Sparring.

Mässan anordnades av LRF Dalarna och Visit Dalarna och var en del i projektet Samverkan i matkedjan, för att skapa bättre förutsättningar för matproducenter att nå slutkonsumenterna.