-       Dagen inleddes av på LRFs huvudkontor med  satsningen, Jobba Grönt. De berättade om de yrken som finns inom gröna näringen och att det inte alls är så mossigt som många tror, säger Josefin Samuelsson, ordförande i LRF Ungdomen i Dalarna.

Efter det gjordes ett besök på Lantmännen och Preem där fokus låg på vad man ska tänka på när det kommer till bra mat och  hur det går till att tillverka förnyelsebart bränsle, så som talgolja.

-          Avslutningsvis hölls en diskussion om hållbarhet och det kändes väldigt bra. Jag tror många tyckte att det var kul, säger Josefin.

Varför funtionärerna bjöds in

Anledningen till studiebesöket var med anledning av vårens uppror efter att Vasaloppets ledning gått ut med informationen om att man under loppet skull ta ansvar för miljön genom att bara servera vegetarisk mat. I samband med det valde både LRF Dalarna och Sveriges Nötköttsproducenter (SNP) att säga ifrån. Ett inlägg från LRF Dalarnas förre ordförande, Martin Moraeus, om att Vasaloppets i praktiken gjort en ”bojkott av produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar”, delades i raketfart och nyheten spred sig snabbt.

-          Ungdomarna som följde med var nyfikna på att veta mer om matproduktion och vi berättade om det svenska jordbruket generellt. Jag hoppas de, genom den här resan, nu har mer kunskap och att de förstår att jordbruket inte är så svart och vitt. Att man genom att äta allsidig kost gör det bästa för miljön, att det är ok att äta nötkött ibland och att man ka äta vegetariskt och mer grönt så länge det är svenskt.