Anita inledde sitt stämmotal med att reflektera över årets om gått. Hon pratade om de utmaningar våra medlemmar haft under sommarens torka och berättade om hur LRF dalarna jobbat för att stötta.

-          När krisen var som värst gick LRF på högvarv och det arbetades hårt på alla nivåer. På riksplanet jobbade man med politikerpåverkan. Det som löstes väldigt snabbt var att vi fick skörda trädor och vår länsstyrelse var väldigt snabba att komma ut med det beslutet. Jag tror det rörde sig om ca. 1 500 000 ha i hela Sverige så det räddade nog en del. Man fick också igenom torkstödet, sa hon.

Hon belyste klimatdebatten och konsumenternas nya vanor. Att man nu ser att valet av varor i matkassen förändrats och att tre av fyra ungdomar väljer det svenska köttet framför det utländska och att intresset för gröna näringen visar en uppåtgående trend.

-          LRF arbetar för att förbättra villkoren för att kunna producera och för bättre konkurrensvillkor. Så vi måste säga att vi har förutsättningar och bra läge att öka produktionen. Intresset för att utbilda sig inom gröna näringarna ökar också. Jag vet att man på Naturbruksgymnasiet i Rättvik har 20 förstahandssökningar till höstens intagning och det har inte hänt på många år att så många söker dit.

Projektpresentationer och stämmotal

David Levrén, verksamhetsutvecklare LRF Dalarna och Sina Ernstsson, verksamhetsutvecklare LRF Dalarna och Erik Bengtsson, ledamot berättade om Vision 2020 och livsmedelsstrategin.

Inbjuden stämmotalare var Lennart Nilsson som förutom uppdrag i riskförbundsstyrelen driver han Storegård, utanför Harplinge i Halland. Lennart är inriktat på växtodling, dikor med avelsinriktning samt maskinstation. Han har tidigare varit regionordförande i LRF Halland i nio år och han är också är engagerad i LRF Växtodling och ordförande i LRF entreprenad.

Lennart pratade bland annat om riks insatser under sommaren och hur vi lyckades sätta våra frågor på agendan. Han berättade också om satsningen ”Tänk om” som uppkommit efter sommarens utmaningar. Satsningen handlar om att fler ska välja svenskt, att hela ladet ska ges möjlighet att medverka och engagera sig och att näringspolitiska argumentet att vässas

Nyval och motioner

Under stämman behandlades 16 motioner, en av den handlade om våra idisslare, dess uppgift på vår jord och varför de nu klassas som klimatbovar.

”Den föda som våra kor och får kan överleva på, produceras på marker som inte är möjliga att odla annat än gräs på, tas inte med i ekvationen om hur

temperatur-höjningen skall kunna förhindras. Man kan även konstatera att djurpopu­lationen av idisslare i världen var större innan ordet växthuseffekten upptäcktes. Det visar på den obalans som förekommer i diskussionen om våra djur”, skrev Nås lokalavdelning i sin motion.

Ny ledamot i styrelsen blev Torbjörn Ulrikson, från Mora. Självverksam skogsägare och fritidspolitiker. Uppväxt på liten skogsgård utanför Mora.

Anita fick fortsatt förtroende som ordförande för LRF Dalarna. Vice ordförande, Martin Moraeus, valde att kliva av sitt uppdrag och tackades av under stämman av både styrelse och personal. Vice ordförande som efterträdde Martin blev istället Malin Pettersson Lindgren från Älvdalen.

Av de 16 motioner om kommit in till stämman gick fyra vidare till riksförbundsstämman. Det handlade om motion nr 3: ”Kommunikationspolicy gällande barn/ungdomar i lantbruket”, nr 8: ”Otacksamt att använda ett klimatssmart drivmedel” nr 12: ”Riksintresset för friluftsliv” och nr 14 och 15 om äganderätt skickades som en gemensam motion.

Michael Zachrisson. Sune Bergman (tog emot en silvernål som han tilldelades 2018), Martin Moraeus och Jonny Jones fick en varsin silvernål.

Utmärkelser under stämman

Under stämman delades tre silvernålar ut. De som fick utmärkelsen var Jonny Jones, Martin Moraeus och Michael Zachrisson. Även Sune Bergman fick ta emot sin silvernål som han tilldelades i fjol. Äppelbo utsågs till Årets lokalavdelning och Emelie Eriksson, Sollerön, fick utmärkelsen Ung Växtkraft från Dalarnas Försäkringsbolag. Det regionala priset var 5000 kronor.

 

Äppelbo lokalavdelning blev Årets lokalavdelning.

Emelie Eriksson, Sollerön, fick utmärkelsen Ung Växtkraft från Dalarnas Försäkringsbolag.