På plats under dagen var Macklean och Dataväxt där fokus på råvaruproducenter som levererar spannmål.

 ­- Under projektåret har vi dels fokuserat på att koppla samman aktörer i livsmedelskedjan. Idag ligger på fokus på företagsutveckling för våra råvaruproducenter i Dalarna. Tanken är nu att projektet kommer jobba vidare och fördjupa sig i vad medlemmarna i Dalarna behöver i sitt företagande, säger Stina Ernstsson som leder projektet.

Och dagen var uppskattad, eftersom den digitala utvecklingen inom lantbruket går fort framåt.

-          Tidigare har LRF inte haft möjlighet att genomföra den här typen av utvecklingsmöten och det är roligt att vi kan göra det i mitt projekt, eftersom det efterfrågas, säger Stina.

Filip Lundin, konsult på Macklean, pratade om vad som händer på olika företag runt om i landet och i världen och vad den snabbare utvecklingen innebär.

Mattias Andersson från Dataväxt lyfte vilka tekniska hjälpmedel, både hårdvara och mjukvara, som finns tillgängliga för lantbrukaren. Efterfrågan ökar också och intresset visar mindre gårdar är nyfikan på tekniken.

-          En del är tillexempel att man kan få mycket information från satellitbilder och drönare. Kostnaden beror på vilken tjänst man vill ha men det finns också gratistjänster, så indirekt så kostar det inget att börja, säger han.

Emil Boholm, Malisgården, var en av de som var på plats.

-          Det jag inte visste var att man kunde punktbespruta. Det var nytt, sa han.