– Kommungruppen har jobbat länge med frågan och äntligen får vi fira framgång, säger Anna Ozén, ordförande i Avesta kommungrupp.

Resan började för drygt fem år sedan när Anna, på väg att handla mat, såg kommunens informationsskyltar efter riksvägen.

– Där stod det "Vi är Fairtrade City", vilket innebär att man serverar ekologiskt kaffe och bananer. Då kände jag, tänk om det i stället stod, "här äter vi kommunalt producerad mat", sägare Anna.

Samlade kommungruppen

Hon samlade ihop kommungruppen och påbörjade arbetet som inleddes med ett möte med kommunens kostchef.

– Vi pratade om upphandling och livsmedelsstrategin och hon beskrev hur man jobbade med den frågan i kommunen. I vår kommun har vi också en bra kostchef som ser ett stort värde i att handla lokala produkter. Hon var även väldigt tidig med att välja svenskt kött i upphandlingarna, säger Anna.

Men vägen till lokal mat i offentliga köken i Avesta har inte varit spikrak. Det har krävts hårt arbete och ett bra tänk kring logistiskt tänk.

– Det är ett ständigt pågående arbete. Till exempel måste man veta hur man ska skiva en upphandling och vad ska man få med. Det krävs också att man har en dialog med upphandlingsenheten. Det slaktade köttet ska samtidigt passa för kommunens kök. Det är inte bara att leverera en djurkropp i ett kommunalt kök utan det är en lång logistikkedja och den måste man se över och jobba med. Sen måste man kunna leverera fram så pass mycket kilo kött som kommunen behöver, säger Anna.

Vill ha en lokal livsmedelsstrategi

Det faktum som underlättade för kommungruppens arbete i Avesta handlade bland annat om att det från början fanns ett driv att göra lokala upphandlingar av nötkött och idag köps köttet in från Siljans slakteri.

– Vårt mål framöver är att köttet både ska ha slaktats och fötts upp i kommunen. Sen skulle jag egentligen vilja att man hade en lokal livsmedelsstrategi i alla kommuner och det är något vi vill jobba med framöver. Sen vill vi också öka förekomsten av alla lokalt producerade livsmedel i våra kök, säger Anna och fortsätter.

– Men jag hoppas så klart att det blir en positiv reaktion av det arbete vi utfört och att alla kan känna en stolthet, framförallt att våra producenter känner att de gör skillnad. Det gäller att hålla i och hålla ut! Man får jobba med frågan, låta den ligga en stund och sen sätter man fart igen. Det viktigaste tror jag är att man är flera personer så att man kan peppa varandra.

Har du något tips till andra som jobbar med samma frågor?

– Man måste tjata och man får vara tjatig. Sen gäller det att bjuda in och få en relation till personerna som jobbar med offentlig upphandling. I den här kommunen har vi tur. Vi har ett slakteri och vi har en transportör. Vi har till och med nötkreatur som kan gå till slakteriet, de behöver inte ens transporteras. Så det ska bli spännande att se vad som händer och jag hoppas vi kan inspirera andra att ta tag i det.

För dig som vill veta mer!

lrf.se/offentligupphandling har vi samlat allt matnyttigt kring den offentliga upphandlingen som exempelvis: 5 exempel på hur livsmedelsstrategin påverkar den offentliga upphandlingen

LÄS MER: Historien om LRFs framgångsrika skolmatsprojekt började på 1980-talet