Målet med Tillväxt nötkött är, som hörs av namnet,  att nå tillväxt i svensk nötköttsproduktion genom ökad lönsamhet i hela kedjan. Alla nötköttsproducenter i Dalarna och Gävleborg har fått inbjudan att delta i utbildningsträffar i Stångjärnsstugan i Falun. 3 mars handlade det om Optimal utfodring. 14 april var det produktionseffektivitet på schemat. I höst blir det två utbildningsdagar till.

Läs om den första producentträffen i Falun!

Olov samordnar i Dalarna-Gävleborg

Vid sidan om den satsningen har också regionala samordnare utsetts. För Dala Gästrike Köttklubb är det Olov Eriksson i Dala Husby som i maj gick del två av fyra som planerats i samordnarnas utbildning. På denna andra träff blev samordnarna trimmade av Darryl Finell i affärsmannaskap.

Målet med satsningen på samordnare är de ska starta en producentring i sin region som genom goda affärer ökar lönsamheten för alla parter. Detta ska ske under 2015.

- Gårdarna är ju ganska små här och ligger långt ifrån varandra, säger Olov Eriksson, som inte är säker på att det går att få till en bra producentring.

Redan igång med samarbete

Men samarbete har redan kommit igång. I år har åtta-tio företag gått samman och köpt sträckfilm och nät till ensilagebalarna gemensamt och därigenom kunnat pressa priset. Dessutom har 17 intressenter fått till stånd att Dalviks Kvarn i Smedjebacken öppnade ett tappningsställe för diesel i början på maj. 

- Även om det inte blir en producentring så får vi nog till något slags samarbete. Vi ska spåna lite i Köttklubben.

Man behöver inte alls vara en stor nötköttsproducent för att ta del av Tillväxt Nötkötts satsningar. Olov Eriksson själv har 20 dikor och ägnar sig också åt spannmålsodling och entreprenad.

Nästa utbildningsträff för samordnarna är 30 september-1 oktober.