Förbundsordförande, Maria Jonsson, hälsade välkomna och inledde mötet med att presentera styrelse och personal.

Mjölkläget och kommungruppsarbeten

LRF Gävleborgs ombudsman, Lotta Zetterlund informerade om mjölkläget i länet och berättade att Jordbruksverket under sommaren till en början flaggat för förseningar i utbetalningen av direktstödet. Men efter påtryckningar från LRF:s sida så såg läget annorlunda ut, menade hon.

- Under andra halvan av oktober kommer de att betala ut 70 procent av summan för 2016 och 85 procent  för miljö och ekologiskt. Det känns jätte skönt och det hade inte skett utan LRF:s påtryckning!

Hon berättade också att det som återstår av 2015- års utbetalningar kommer i december.

Lotta Zetterlund fortsatte berätta om kommungruppernas arbete i länet.

- Vi hade en glädjande kommungruppsdag i början av augusti! Från träffen så har vi sett att kommungrupperna är olika långt fram i sitt arbete men det finns ett stort fokus på vecka 39. Kommungrupperna gör ett  oerhört viktigt jobb och till nästa val kan vi komma att påverka fler frågor politiskt med det arbete vi gör.

-Det är också viktigt att veta att vi på kontoret och i styrelsen finns till hjälp om det behövs.

Integration och Mittia: Gårdsbruk

Under  kvällen berättade Pirjo Gustafsson, företagsutvecklare på LRF Gävleborg, om LRF:s integrationsprojekt. Hon pratade även om utomhusmässan Mittia: Gårdsbruk som äger rum i Ljusdal den 26-27 augusti 2016.

- Under mässan kommer besökare kunna åka buss till Vallens Gård för att se norra Sveriges största mjölkgård och vid LRF:s monter satsar vi bland annat på den svenska osten med provsmakning av svenska hårdostar som är tillverkade av svensk mjölk.


Pirjo Gustafsson pratade om LRF:s ostkampanj.

Gröna Hjärtat och LRF Ungdomen i Gävleborg

Erika Bränd ville uppmärksamma alla om LRF:s nya hedersutmärkelse, Gröna Hjärtat.

- Är det någon som vill uppmärksamma en person med utmärkelsen går det bra att höra av sig till mig. Avdelningarna äger frågan om vem som skulle kunna få Gröna Hjärtat och det går bra att till exempel dela ut den vid en sommarfest eller vid ett årsmöte, berättade hon.

Johan Mittjas, ordförande i LRF Ungdomen i Gävleborg , berättade om deras år som gått. De hade bland annat deltagit vid olika aktiviteter, på konferenser och studiebesök.

- Vi har haft en rovdjursdag vid Järvzoo, fältvandring i Växbo och sedan har vi delat ut premieelevstipendiet till en elev i Gävle. Vi kommer medverka under Mittia: Gårdsbruk tillsammans med LRF Ungdomen i Dalarna och vi vill engagera oss mer i kommungrupperna för att få in ett nytt perspektiv.


Anne Eriksson berättade om Ovansjö kommungruppssatsning.

Under kvällen presenterade också  Anne Eriksson, ordförande i kommungruppen i Ovansjö, arbetet kring deras kommungruppsaktivitet som skulle äga rum den 29 augusti.

- Vi kommer träffa kommunpolitiker från Sandviken och göra studiebesök på gårdar och lantbruk i Sandvikens kommun för att visa på vilka företag  vi har inom de gröna näringarna , sa hon.

Se upp för sprängört

Slutligen så berättade Catharina Engblom, vice ordförande i regionstyrelsen, att de tidigare under veckan förlorat två kor som fått i sig växten sprängört när de betade ute i hagen. Sprängört liknar växten hundkex och växer nära vatten.

-Det krävs så lite. Bara 200 gram är dödligt och förloppet är snabbt. Jag uppmanar er alla att titta i era hagar och plocka bort dem, men använd handskar. De finns oftast vid strandkanten och det mest karesteristiska är lamellerna som sitter i roten. De kan också vara allt ifrån knälånga upp till två meter, berättade hon.