I Gävleborgs län belönades Pär och Ingrid Andersson i Hudiksvall, Per‐Olov Andersson i Kilafors, Bengt Larsson i Kilafors samt Hans och Gunilla Jonpers i Edsbyn LRF Mjölks guldmedalj och Olle och Jan‐Erik Jonsson i Delsbo.

– Det är väldigt häftigt att få guldmedaljen. Den visar att vi lyckats med mjölken och det är något att berätta för vänner och bekanta. En riktig höjdare faktiskt, säger Olle Jonsson.

Olle och hans tvillingbror Jan-Erik tog över föräldrarnas gård med ett 20-tal kor 1975. Som mest hade de 46 mjölkkor. De senaste tio åren har bröderna haft hjälp av en anställd för att hinna med olika förtroendeuppdrag. I början av året slutade de med korna för att trappa ner, nu när de närmar sig 70. Olle och Jan-Erik har kvar en del ungdjur och kanske satsar de på köttdjur framöver.

Att jobba för mjölk av högsta kvalitet har alltid varit självklart på gården.

– Man måste vara noggrann och ha ett engagemang. Korna ska ha ett bra foder, rent och fint vatten och ha det rent och snyggt omkring sig. Det är också bra att ha djuröga så att man kan läsa av korna och upptäcka om något inte är som det ska i tid, innan kon blir sjuk.

Jobbet som mjölkbonde har inte bara varit roligt, det har alltid känts viktigt, framhåller Olle, som gjort en topp tre-lista över mjölkens fördelar.

– För det första är mjölk ett av det bästa livsmedel som finns, näringsrikt och basen i svensk mat. För det andra bidrar mjölken till sysselsättning på landsbygden. För det tredje får vi öppna landskap vilket är trevligt både för oss som bor här och för människor som kommer hit som turister.

I mer än 20 år har Olle Jonsson också engagerat sig i smördebatten och mot ”fettpaniken” som tog fart på 80-talet. För många är han känd som ”Smör-Olle” eftersom han ville utmana bilden av att naturligt fett var farligt. Nu har debatten vänt totalt, vilket gläder Olle. 

Den stora ceremonin ägde rum på Svenska Läkemedelssällskapet. Vid Guldmedaljutdelningen delades även priset ut till Årets Mjölkbonde - en utmärkelsen som instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag och varit en förebild för andra mjölkbönder. Det priset gick i år går till Lars-Inge Gunnarsson, Skottorps säteri.

Fotnot: Olle och Jan-Erik saknar möjlighet att närvara och får därför medaljen vid ett senare tillfälle.