Med på rundresan var även Maria Jonsson, regionordförande för LRF Gävleborg, Lotta Zetterberg, ombudsman på LRF Gävleborg och Örjan Fridner (S).

Temat för dagen var produktion, närproducerad mat och den regionala livsmedelsstrategin. Gårdsbesök gjordes hos lammproducenterna Lotta Wallberg och Hans Bruun i Ljusdal och i Järvsö berättade Monica Björklund, som driver restaurangen på Stenögård, om sin verksamhet.

Elin Lundgrens tyckte dagen var givande och en utav de saker hon tog med sig av besöket i Ljusdal var bland annat hanteringen av kadaverkostnader vid rovdjursangrepp. För efter att nya regler trätt i kraft får en djurägare som utsätt för ett rovdjursangrepp idag stå för hela kostnaden av kadaverhämtning – en prislapp som kan hamna på fler tusen kronor om rovdjursangreppet är stort.

-Det kan ju bli ganska mycket pengar och en avgift som så klart är ganska tråkig att betala när man har stora förluster av att ha förlorat sina djur. Det är en sak jag vill ta med mig till härifrån och titta vidare på.

Varför tycker du att det är viktigt att göra såna här besök?

-Det är självklart för mig att möta de människor som bor i vårt län för att se hur deras förutsättningar är.

Vad säger du om livsmedelsstrategin? Hur stor betydelse har den för Gävleborgs län?

- Tanken är ju att den ska få en avgörande betydelse för att öka livsmedelsproduktionen och möjligheterna för de som jobbar med produktion utav mat att kunna leva på det. Det betyder också att människor runt i kring har större möjligheter att komma ut i jobb.

Hur mycket jobbar ditt parti med frågan?

- Med tanke på att det vi som drivit igenom livsmedelsstrategin så är det ju en prioriterad fråga.