- Det är så många som inte har den naturliga kontakten med en bondgård på samma sätt som förr. Därför känns det meningsfullt att berätta om varför vårt jobb är så viktigt och jag hoppas de tar med sig kunskap som de kan ha användning för, säger Irene Walleräng.

Under gårdsbesöket fick ungdomarna en ”rundresa” på gården och Irene berättade bland annat vilken typ av mat man utfodrar djuren med och hur mycket jobb som ligger bakom, vad som kan hända om man slänger aluminiumburkar på en åker, varför mjölken är viktig att dricka och hur vårt landskap skulle se ut om inte djuren betade.

- Med besöket får ungdomarna en inblick i hur det går till på ett lantbruk med kött- och mjölkproduktion. Jag brukar verkligen trycka på att berätta att vi tar hand om våra djur och ser till att de får ett bra liv medans de lever. Att vi sedan behöver skicka iväg dem på slakt när det är dags ingår i vårt jobb och det är viktigt att berätta, säger hon.

Familjen Vallerängs arbete med att ta emot skolbesök är en del av LRF:s arbete med att informera både elever och lärare om det svenska lantbruket, matproduktionen och den gröna näringen, så att den blir ett lockande och naturligt yrkesval. Under besöket i Hedesunda fick därför eleverna även en möjlighet att prova på VR-glasögon med informationsfilmer om den gröna näringen.

- Det är kul att fler av våra medlemmar i både Dalarna och Gävleborg varje år tar emot skolelever för att sprida kunskap om hur mat produceras. Eftersom 7 av 10 ungdomar bestämmer vad som ska ligga i familjens varukorg är de viktiga budbärare, säger Erika Bränd, verksamhetsutvecklare på LRF Gävleborg och LRF Dalarna, som var med och visade de gröna näringarna genom VR-glasögon.

Listan på besöksgårdar hittar du på www.bondeniskolan.se