Ett trettiotal producenter och inköpare var på plats i Baldursalen på Bollnäs Folkhögskola under mässan. Under dagen fick deltagarna en möjlighet att prata med handlare, krögare, grossister och andra inköpare. Allt i från kött, fisk och ägg till mozzarella, glass och glögg kunde provsmakas och för deltagarna var mässan en viktig plats att knyta kontakter på.

- Det är ett perfekt ställe att nätverka på och intresset för den lokalproducerade maten ökar. Folk vill veta vad de stoppar i sig, säger Nina Nurmesniemi som är projektledare.

Livsmedelsstrategi och föreläsning

Förutom minglet presenterade David Levrén, LRF Gävleborg, arbetet kring den regionala livsmedelsstrategin och på plast för att föreläsa om mat fanns måltidsforskaren Richard Tellströms som höll i en inspirationsföreläsning om mat trender.

- Vi äter inte för att överleva utan vi äter för att leva, säger Richard Tellström.

"Jag bryr mig" och "Svensk mat"

Under mässan uppmärksammades även Sonia Persson, kostchef, Söderhamns kommun, Margareta Englund, kocklärare i Bollnäs, Linda Elverstig, MatVärden, Markus West, kock på Månsens Restaurang, Malin Söderström, kock och krögare och Stefan Johansson, krögare på Högbo Bruk för att de under kampanjen ”Jag bryr mig” tillsammans valt att stå upp för svensk mat i Gävleborg.

–       Det är viktigt att vi uppmärksammar de inköpare och kockar som är duktiga på att lyfta mat från Gävleborg, säger  Nina Nurmesniemi, projektledare för Matmötet.

Mässan var en del i strategin ”Svensk mat” för att skapa bättre förutsättningar för matproducenter att nå slutkonsumenterna. I fjol arrangerades Matmötet i Luleå, Rättvik, Strängnäs, Kumla, Göteborg, Trollhättan, Kivik, Växjö, Visby och Uppsala. Då genomfördes även Exceptionell Råvara, där producenter av fågel- nöt- och griskött fick sin produkt bedömd av en smakpanel bestående av lokala kockar.