Initiativet till besöket kommer från LRFs kommungrupp i Varberg, som i samarbete med skolan försöker se till att fler ungdomar väljer naturbruksutbildning när det är dags för gymnasieval. Arrangemanget genomfördes för första gången förra året, med positivt resultat, och följs upp i år.

– Det här är uppskattat bland eleverna. Det var till och med fem elever som cyklade hit från Varberg när det visade sig att bussen inte hade plats till alla, berättar Bengt Hesslow, kontaktlärare.

Vid ankomsten till skolan delas åttondeklassarna in i grupper som guidas runt av elever. De får smakprov på innehållet i skolans naturbruksutbildningar och får testa på att skörda vall, köra skogsmaskin, klappa grisar och lite allt möjligt.

– Jag visste inte att man använda humlor i växtodling, berättar Oscar Rajkovic som tittat på tomatodlingen.

Upplevelser att minnas länge
Eftermiddagen på Munkagårdsskolan bjuder på många roliga upplevelser, och det är också arrangörernas tanke att besöket ska vara något som åttorna minns länge.

Ett skojigt inslag är en tävling som trädgårdslärare Hans-Erik Karlsson har hittat på. Han skrivit olika ord på ett stort papper och där det gäller att placera rätt föremål vid rätt ord. Eleverna diskuterar orden och försöker bland annat få en bonzai, en bokplanta och en sekatör på rätt plats. Den som kan mest får en låtsassedel och den som får flest sådan får ”köpa” nyckeln till den lilla grävmaskinen. Att ratta skopan är väldigt populärt!

Även "riktiga bönder" medverkar vid besöket
Med varje grupp följer även en LRF-medlem som kompletterar elevernas information med att berätta om praktiska erfarenheter från arbetet på gården.

– Det är bra för eleverna att de får möta den riktiga bonden också. Det här är en bra satsning. Det är viktigt att eleverna lär sig om svensk mat men framför allt behöver vi ju dem som arbetskraft inom lantbruket, säger Christer Bengtsson, grisbonde.

Så bra är det nämligen att väljer man utbildning inom lantbruk så har man jobb direkt, en upplysning som imponerar på åttorna. Det råder stor brist på utbildade lantbruksarbetare.

Sista gruppen kommer 28 maj
En torsdag med studiebesök på Munkagårdsskolan återstår; den 28 maj kommer ytterligare ett 50-tal åttor från Varberg. Även klasser från andra kommuner har velat komma men skolan har inte kunnat ta emot fler.

LRF Halland bekostar bussresorna.

Många fler bilder på Facebook
På LRF Hallands Facebooksida finns många fler bilder från åttornas besök på Munkagårdsskolan.