Just Laholms kommun har varit extra utsatt, såväl från ”egna” brottslingar som från ligor som rest in söderifrån. Men ett omfattande arbete hos polisen, som skett i nära samarbete med grannsamverkansgrupper och även med LRF, har resulterat i att antalet inbrott i kommunen har minskat med över 60 procent på fyra år. Inbrotten är dock ingalunda slut …

Tre typer av brott på landsbygden
Oftast handlar det om tre typer av brott som lantbruk och landsbygden utsätts för: dieselstölder, inbrott i bostaden och stöld av verktyg och maskiner i verkstaden. Det blir också allt vanligare att större maskiner stjäls: fyrhjulingar, åkgräsklippare, motorsågar, traktorer och så vidare.

Viktigt att se sin gård ur tjuvens ögon
– Det enda sättet att förebygga stölder är att se till att det inte finns något att stjäla. Det gäller att tänka till runt hur gårdsplan ser ut, sett ur tjuvens ögon, säger Krister Adolfsson.

Det man kan göra är att inte visa värdesakerna, att göra dem svåra eller omöjliga att ta, och att göra dem ointressanta genom märkningar.

Bygg in, lås och belys!
Dieseltankar kan man bygga in. Byggnaderna ska man låsa, med godkända lås. Man ska ha god belysning runt gårdens byggnader och installera larm med högtalare som hörs vida omkring.

Varning för förvaring i kassaskåp
En skylt med ordet gårdsförsäljning lockar lätt till sig tjuvar och det gäller att vara extra försiktig om man har kontanter hemma.

– Kassaskåpet är faktiskt det sämsta stället i hela huset att förvara värdefulla saker i. I alla fall om det är ett vanligt löst och flyttbart kassaskåp, säger Krister Adolfsson.

Tio kassaskåpsstölder på fyra veckor
Ett sådant välter tjuvarna lätt och kan sedan slå sig in skåpet. Eller så lyfter de ut det och stjäl hela skåpet. Bara i Båstads- och Laholmstrakten har ett tiotal kassaskåpsstölder skett under en fyraveckorsperiod i maj– juni.

För den som har möjlighet att gjuta fast sitt kassaskåp i underlaget och väggen är det däremot en säker förvaring. 

Märkning gör stöldgodset svårt att sälja
Mycket viktigt är också att märka sina ägodelar – det gör det svårt för tjuvarna att sälja vidare. Brännmärkning och etsning är två bra metoder, men det finns också en mer modern: märkning med osynligt DNA från växtriket, omöjligt att tvätta bort och synligt med polisens UV-ljus.

Grannsamverkan i Laholm i bräschen för DNA-märkning
Den grannsamverkan som finns på Laholms landsbygd, och som från och med i höst kommer att omfatta hela kommunen, har gått i bräschen för denna effektiva märkning. Enligt Peter Bengtsson, samordnare i grannsamverkansföreningen, används den idag av 300 av medlemshushållen.

– Märkning är A och O. Det plus bra belysning på gården räcker väldigt långt för att tjuvarna ska låta bli att göra inbrott, säger Peter Bengtsson.

Sms-lista – ett viktigt vapen
Grannsamverkansföreningen arbetar också med en sms-lista. Till denna kan den som ser något skumt skicka ett meddelande. På kort tid kommer då de personer till platsen som har tillfälle att åka ut just då. Den blotta tillströmningen av bilar får tjuven att försvinna.

Viktigt att lägga sig i
Att lägga sig i är viktigt, något som såväl Peter Bengtsson som Krister Adolfsson återkommer till. Går det runt någon på den bortresta grannens gård så fråga vad personen gör där och vad den har för ärenden. Kör det okända bilar förbi så ta registreringsnumret, och så vidare.

– Var uppmärksamma åt varandra! manar Krister Adolfsson.

Föreläser gärna på möte med LRF
Den 24 augusti medverkar han vid ett möte med Knäred-Hishult-Mästocka LRF-avdelning om hur man förebygger stölder på gården. I de övriga halländska kommunerna har han kollegor som är beredda att medverka på LRF-möten i sina respektive kommuner. Ta den chansen!


LRF Samköp erbjuder rabatt på DNA-märkning