– De är väldigt intresserade och både de och vi vill ha en fortsatt kontakt, berättar Karin Warefelt från kommungruppen och en av de ansvariga för träffarna.

De första mötena skedde redan förra året, inför de båda valen. Varbergs kommungrupp medverkade då på flera partiers gruppmöten och det blev bestämt att en uppföljning med gårdsbesök skulle göras i år.

Hittills har fyra träffar hållits, fyra måndagar i rad och med fyra partier: Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Efter semestrarna blir det ytterligare en träff då Kristdemokraterna, Folkpartiet och Vänstern ska komma.

Vill visa upp ett modernt lantbruksföretag
– Vårt syfte har varit att de ska få möta en aktiv företagare i hans eller hennes verksamhet, och få se ett modernt svenskt lantbruksföretag, berättar Karin Warefelt.

Besöken har skett hos Christer Bengtsson i Olofstorp, Valinge, på Törlans lantbruk i Tvååker, på Snickens gård i Tvååker och hos Örjan Bertilsson på Persgård i Hunnestad.  

Mingel med frågor om kommunalt agerande
Efter gårdsvisning har LRF bjudit på korv med bröd och minglat tillsammans med politikerna, som ställt många frågor om företagarens villkor. Det har handlat om allt från mjölkkris till hur LRF upplever kommunens agerande när det gäller miljökontroll, tillståndsfrågor, upphandling och liknande. LRF har framfört sina tankar och också gett politikerna en hel del aha-upplevelser om exempelvis hur komplext lantbruksföretagande är.

LRF vill vara remissinstans
Kommungruppen har dessutom tydligt förklarat att man vill vara en remissinstans vid kommunala beslut som rör de gröna näringarna.

– Jag tror att vi har varit för dåliga på att visa att vi vill vara en remissinstans. Nu har vi sagt det. Men – det räcker inte med att säga det en gång. Vi måste upprepa det varje år och gör vi det tror jag att de till slut kommer att tänka att de ska ringa oss och höra efter vår åsikt inför ett beslut, säger Karin Warefelt.