Bland de tretton företagarna eller blivande företagarna som är samlade på Falkenbergs sparbank finns mjölkproducenter, osttillverkare, köttproducenter och tomat- och grönsaksodlare. Även folk från sparbanken och från de övriga två arrangörerna LRF Halland och LRF Konsult deltar, med sina expertkunskaper.

– Alla vill verkligen bli bättre på företagande. En är här för att bli bättre på försäljning, en annan för att få hjälp med ledarskap och en tredje med att skriva en affärsplan, berättar Darryl Finell.

Gott affärsmannaskap behövs för att möta förändrad bonderoll
Han menar att rollen som bonde har förändrats radikalt. Tidigare ärvde man gården, idag behöver man vara en slipad företagare för att lyckas med sin verksamhet. Man behöver ha en bra affärsplan, vara bra på omvärldsbevakning, lyckas med försäljning, ha ett bra ledarskap och så vidare. Många har inte insett det ännu, menar Darryl Finell.

– De som är här idag har kommit längre än dem som inte är här. De vet att de vill åstadkomma något och vinna nya kunskaper.

För att hjälpa företagare i de gröna näringarna att utvecklas i sitt affärsmannaskap erbjuder LRF en webbaserad kurs i affärsmannaskap (länk). Denna har tagits fram av Darryl Finell och Susanne Lundgren, företagsutvecklare på LRF. Till kursen hör möjlighet till fördjupning, som exempelvis på heldagskursen i Falkenberg. Motsvarande kurser ges runt om i Sverige. I Halland är kursen även öppen för icke-medlemmar, som dock betalar ett högre pris.

Dagen med Darryl Finell ger mycket inspiration, berättar några av deltagarna, liksom många tankar att ta med sig hem:

Kristian Johansson, Väggarps gård i Getinge:
– Att man kanske sätter sig ner och tänker över visioner och långsiktiga mål för företaget. Vart är vi på väg och var ska vi vara om fem år? Att man inte bara kör på för att man har mat på bordet utan tänker lite längre.

Linda Pilcher, osttillverkare från Holm:
– Efter den här dagen sätter jag vissa saker som jag har hört förut i ett nytt sammanhang, i det jag står inför nu. Till exempel det här med ledarskap; det är sådant som jag inte tänkt att det har någon betydelse för mig som ensamföretagare men det handlar ju om hur jag uppfattas som ledare för mitt företag!

David Johansson, Högens gård i Frillesås:
– Målstyrningen. Det kan vara vettigt att lära sig att prioritera rätt. Jag har egentligen hört det förut, detta att man ska ha en målstyrning men att man hör det igen ju att man blir ännu säkrare på att det är rätt.

Utbilda dig via webben
LRFs företagsakademi har en rad digitala utbildningar, bland annat kursen i affärsmannaskap.